Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Inšpekcia uzavrela prípad havárie vrtuľníka pod Rysmi
Zdielať na

Inšpekcia uzavrela prípad havárie vrtuľníka pod Rysmi

VYSOKÉ TATRY / 25. mája popoludní pri Chate pod Rysmi havaroval vrtuľník spoločnosti Technology Industries s trojčlennou posádkou. Letecký úrad konštatoval viacero pochybení pilota. Prípadom sa začala zaoberať Inšpekcia životného prostredia aj napriek tomu, že nedostala žiadny podnet. V stredu (22.8.) sme dostali výsledky vyšetrovania.

Pôvodne sa kompetentné orgány zaoberali len nelegálnosťou letu. Vyšetrovanie nehody z 25. Mája 2024 je v plnej kompetencii Leteckého a námorného vyšetrovacieho úradu. Úrad konštatoval, že let bol uskutočnený bez letového plánu a rádiového spojenia s riadením letovej prevádzky. "Tam niečo bolo porušené, nejaký letový predpis, tak to už je na veci pilota," povedal chatár z Rysov Viktor Beránek.

Až neskôr sa ukázalo, že mohlo dôjsť aj k znečisteniu tatranských vôd. Miesto havárie ešte dva týždne po nej, v deň transportu vrtuľníka, bolo plné modrých fľakov na a v snehu. Fľaky mohli byť, podľa viacerých zdrojov, vyliatym palivom.

Či a ak áno, koľko ho bolo, skúmala inšpekcia životného prostredia ako podozrenie z mimoriadneho ohrozenia vôd. Po troch mesiacoch už poznáme výsledok.
Mailom nám ho poslal hovorca inšpekcie životného prostredia David Vido. Píše sa tam, že Industrie Logistic s.r.o. vykonala potrebné opatrenia na odstránenie následkov úniku prevádzkových kvapalín.

Tým sa považuje znečistenie za úspešne stanovené a prípad uzavretý. Pilot vrtuľníka Jaroslav S. nám v telefonáte tiež povedal, že preňho je to uzavretá vec a odmietol čokoľvek dodať. Z inšpekcie sme sa dodatočne dozvedeli, že ešte trvá konanie pre podozrenie z porušenia Zákona o ochrane prírody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy