Zatiahnuté
10°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Keď škola volá, mobil nevolá: Od januára čaká žiakov prísny zákaz používania telefónov
Zdielať na

Keď škola volá, mobil nevolá: Od januára čaká žiakov prísny zákaz používania telefónov

PRIEVIDZA / BRATISLAVA / Od 1. januára začne platiť zákaz používania mobilných telefónov na základných školách. Návrh z dielne ministra školstva Tomáša Druckera v stredu (21.8) schválila vláda. Ako to však bude vyzerať v praxi? Niektoré školy žiakom nedovoľujú používať mobily už teraz. Na dve také sme sa boli pozrieť.

Zámer zakázať mobily na základných školách je súčasťou balíka 89 zmien v školstve. Pre deti na prvom stupni to bude zákaz absolútny aj počas prestávok. Od šiesteho ročníka to už bude na učiteľoch.

Presné znenie zmien si môžete prečítať tu:

Cieľom je podľa ministra znížiť rozrušenie detí pri používaní veľkého pomocníka, ale aj odpútavača pozornosti, aby sa mohli naplno venovať učivu. Drucker tvrdí, že školy pri určovaní toho, ako to má celé fungovať, nenechajú napospas. "Všetko dostatočne vopred budeme komunikovať školám," povedal minister školstva Tomáš Drucker.

V základnej škole na ulici energetikov v Prievidzi nemôžu deti na vyučovaní používať mobily už niekoľko rokov

"Na škole už ôsmy rok, odkedy som nastúpila do funkcie riaditeľa, funguje pravidlo, že mobily sa na vyučovaní nepoužívajú. Každé dieťa dostalo svoju osobnú skrinku, v ktorej si ráno pred vyučovaním mobil zamkne a zoberie si ho po vyučovaní," priblížila riaditeľka školy Ivana Škrteľová. Na niektorých hodinách mobily povolené majú, pokiaľ ich teda potrebujú na výučbu. "Na hodinách angličtiny občas mobilné telefóny využívame, keď používame moderné aplikácie, napríklad na výučbu slovíčok," uviedla učiteľka Zuzana Posová.

V Bratislave sú pravidlá podobné

"Žiak, keď ráno príde, musí si odložiť mobil do skrinky a nesmie ho počas celého vyučovania použiť ani vytiahnuť," osvetlil riaditeľ základnej školy v bratislavskom Ružinove Gabriel Kalna. Zákaz platí pre všetkých žiakov, teda aj druhostupniarov. "Ak sa stane taká vec, že si ho zoberie hore, nedopatrením alebo naschvál, tak ho dieťaťu zoberú. Už sa nevydáva, voláme rodičom, aby si poň prišli," pokračoval Kalna.

Základným dôvodom zákazu bola prevencia šikany v škole, pretože deti vedia robiť pekné videá, ale aj nimi ubližovať. "Myslím, že si na to všetci zvyknú, mnohé školy tak fungujú. Dáta nám ukazujú, že toto je správne riešenie," vyjadril sa Drucker.

Podľa vyučujúcich si deti aj rodičia na školu bez mobilov zvykli

"Je to veľké plus, pretože hlavne počas prestávok spolu komunikujú, môžu hrať spoločenské hry," priblížila Posová. Riaditeľ tejto školy si nový zákon pochvaľuje, pretože doposiaľ sa riadili školským poriadkom bez legislatívnej opory.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy