Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Prelomovú novinku pre pacientov s chorým srdcom vymysleli Slováci. Stačí vám táto aplikácia
Zdielať na

Prelomovú novinku pre pacientov s chorým srdcom vymysleli Slováci. Stačí vám táto aplikácia

BRATISLAVA / Na medicínskom trhu je prelomová a unikátna novinka. Ide o inovatívne riešenie pre pacientov s chronickým zlyhávaním srdca. Umožňuje diaľkovo monitorovať tlak v ľavej komore. Malo by to zachrániť životy a znížiť náklady na zdravotnú starostlivosť.

Pán Ivan z bratislavskej Karlovej Vsi je jeden z prvých pacientov. "Lekári to nazývajú dušnosť. Som sa nemohol nadýchnuť. Musel som rýchlo dýchať a veľmi plytko mi to dovolilo. Pohotovosť som volal, lebo sa cítil, že končím na tomto svete," povedal nám pacient Ivan Kočiš. Chronické zlyhávanie srdca je jedným s najčastejších ochorení na svete. Trpia ním 2 až 3 percent populácie. Nový systém diaľkovej kontroly pacienta funguje prostredníctvom umelej inteligencie, ktorá namerané dáta vyhodnocuje. Vyvinul ho tím slovenských lekárov a vedcov.

Slováci sú prví na svete, ktorí tento spôsob merania vyvinuli

"Intenzívne využívam tento systém. Sa mi stav stabilizoval a potom aj zlepšil. Ja som nevedel do rodinného domu hore schodmi vyjsť," dodal pán Ivan. "Sme prví na svete, ktorí vyvinuli neinvazívny spôsob merania plniacich tlakov srdca v domácom prostredí. Nechali sme tento nápad aj zapatentovať a bol aj uznaný," informoval kardiológ Allan Bohm. 

Títo pacienti nikdy nevedia, kedy sa im stav akútne zhorší. Na diaľkové meranie potrebujú len pulzný oximeter, ktorý si raz za dva dni nasadia na prst. Potom ešte potrebujú smartfón a pripojenie na internet. "Monitorujeme tieto plniace tlaky srdca, ktoré sa začínajú zvyšovať zhruba tri týždne pred akútnym zhoršením zdravotného stavu. My teda vieme predvídať," dodal Bohm. 

Ako to celé funguje?

"Meranie toho fotopletyzmografického signálu reflektuje stav u pacientov so srdcovým zlyhávaním," hovorí riaditeľka kliniky Marta Kollárová. A ako to funguje? V mobile si treba stiahnuť na to vhodnú bezplatnú aplikáciu. "Otvoríme aplikáciu. Meranie je veľmi jednoduché," povedala Kollárová. Najprv treba určiť stupeň zadýchavania. Pacient si volí stupeň únavy. 

Aplikácia naviguje pacienta do stoja a potom do lehu. "Dôležité je pri tomto meraní, aby sa pacient nehýbal a nerozprával," upozornila riaditeľka. A dáta už spracúva a vyhodnotí umelá inteligencia. A s tým už ďalej pracujú lekári. Pán Kočiš aktuálne čaká na to, kedy sa mu stav vylepší natoľko, aby mohol ísť na neinvazívnu operáciu chlopne. "Psychicky sa cítim neporovnateľne lepšie, než keď som bol tých dvoch nemocniciach," povedal. 

S týmto systémom už spolupracujú kardiológovia aj v Nitre, v Nových Zámkoch a v Košiciach. A rovnako aj zahraniční experti. Aktuálne je už monitorovaných viac ako 50 pacientov. S tým, že dosahujú 95 percentnú presnosť v porovnaní s invazívnym meraním stavu pacienta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy