Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Oceňovaná nemocnica čelí kríze. Ministerstvo ju preradilo do najnižšej kategórie
Zdielať na

Oceňovaná nemocnica čelí kríze. Ministerstvo ju preradilo do najnižšej kategórie

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Zahraničné inštitúcie jej udeľujú najrôznejšie ocenenia a ročne len na tunajšom urgentnom príjme ošetria 25-tisíc ľudí. Ministerstvo zdravotníctva napriek tomu nemocnicu v regióne, ktorý je centrom cestovného ruchu na Slovensku, preradilo do najnižšej prvej kategórie. Lekárske výkony sú výrazne oklieštené. Lekári odchádzajú a okolité nemocnice nápor tunajších pacientov nie sú schopné pokryť. V nemocnici to podľa vedenia už viac ako rok funguje, ako v povestnom Kocúrkove.

​Napriek tomu, že majú vyškolený personál aj potrebné vybavenie, množstvo pacientov zoperovať nemôžu, pretože by im to poisťovne jednoducho nepreplatili.

"To je tá smutná komédia, že áno, dáme vás do nemocnice prvej kategórie, budete robiť len to, čo máte, ale paradoxne tie ťažké stavy vám sem budeme zvážať," hovorí primár oddelenia úrazovej chirurgie Marián Selecký.

Zjednodušene povedané, sú chirurgické zákroky, ktoré tunajší lekári nemôžu vykonávať plánovane. Ak sa však pacient s tým istým problémom dostane do nemocnice v akútnom, život ohrozujúcom stave, už operovať môžu. "Bez denno dennej rutiny sa prax nedá získať, ako má prebiehať teda výučba mladých neatestovaných lekárov? Kde sa majú naučiť operovať?" pýta sa námestník riaditeľa nemocnice Ján Drobčo.

Nulový záujem o miesta

V nemocnici aktuálne chýba 13 lekárov, záujem o tieto miesta je však nulový. "Stále ten pojem prvá kategória tu je, mladí doktori o tom vedia, medici o tom vedia, nepríde vám sem nikto," ozrejmuje Selecký.

Zmeniť zaradenie nemocnice môže len Ministerstvo zdravotníctva. Tlak v tomto smere vyvíja aj vedenie Liptovského Mikuláša. Primátor sem v týchto dňoch doručil v poradí už druhú petíciu. Nemocnici celkovo vyjadrilo podporu už bezmála 23-tisíc ľudí. Podľa petičného výboru došlo zaradením Liptovskej nemocnice do najnižšej kategórie k porušeniu samotného zákona o kategorizácii.

"Dojazdové časy do nemocníc druhej úrovne sú oveľa dlhšie ako tie, s ktorými počítalo ministerstvo, čo je život ohrozujúce," vysvetľuje primátor Ján Blcháč.

Stále napreduje

Napriek množstvu problémov sa Liptovská nemocnica snaží stále napredovať. "Aktuálne sme spustili proces certifikácie našej jednotky intenzívnej starostlivosti a pokiaľ sa nám to podarí, tak budeme prvým neurologickým pracoviskom na Slovensku, ktoré túto európsku certifikáciu získa," povedal primár neurologického oddelenia Michal Kováčik.

"Ministerstvo zdravotníctva SR sa intenzívne venuje všetkým doručeným žiadostiam od nemocníc, ktoré súvisia s ich kategorizáciou... Od 1.12.2024 plánuje MZ SR spustiť Komisiu pre tvorbu siete, ktorá bude rozhodovať o kategorizácii nemocníc," uviedlo Ministerstvo zdravotníctva.

V Liptovskom Mikuláši dúfajú, že sa im napokon podarí opäť dostať do druhej kategórie, tak ako sa to začiatkom roka podarilo aj nemocnici v Brezne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy