Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Pravidlá bezpečnej jazdy na kolobežkách ovláda málokto
Zdielať na

Pravidlá bezpečnej jazdy na kolobežkách ovláda málokto

SLOVENSKO / Najzákladnejším pravidlom bezpečnej jazdy na kolobežke je žiadny alkohol. Práve výsledkom toho, že ľudia dostatočne nepoznajú pravidlá sa stávajú aj podobné úrazy ako ste mohli vidieť v predchádzajúcom príspevku. Ako sú na tom Bratislavčania sme zisťovali priamo v uliciach.

​Pravidlá bezpečnej jazdy na kolobežke zrejme nepoznala ani žena, ktorá jazdila po chodníku na moste SNP v Bratislave a zo zadu narazila do 72-ročného pána. Sanitku mu vtedy privolali až náhodní okoloidúci a skončil v nemocnici. Kolobežkári ako aj tí čo jazdia na elektrických kolobežkách síce po chodníku jazdiť môžu, ale musia sa držať určitých pravidiel. "Musia ísť po pravej strane, nemôžu ohroziť alebo obmedziť chodcov a takisto musia ísť maximálne rýchlosťou chôdze," ozrejmila Barbora Krajčovičová, hovorkyňa mestskej polície v Bratislave.

Kolobežky s pomocným motorčekom sú považované za malé elektrické vozidlá, no a ľudia ktorí na nich jazdia sú motoristami. To znamená, že v prípade ak im to značka neumožňuje v pešej zóne nemajú čo robiť.

Aj v uliciach Bratislavy sme sa presvedčili o tom, že niektorí kolobežkári pravidlá buď nepoznajú, alebo ich ignorujú. "Môžete na nej stáť, môžete sa odrážať, ale motor musíte vypnúť," povedal kolobežkárovi Patrik Struhár, mestský policajt. "V rámci pešej zóny nemôžu používať elektromotor. Môžu sa viesť, môžu sa odrážať. Akonáhle pešiu zónu opustí, môže zapnúť elektromotor zapnúť. zväčša ho len upozorníme, aby to vypol a väčšinou poslúchnu. Išlo viac-menej o to že nepoznali tie pravidlá," priblížil Struhár. 

No v uliciach hlavného mesta sme stretli aj takých, ktorí pravidlá poznajú a snažia sa ísť príkladom ostatným. "Tá opatrnosť stojí za to. Niektorí si to tu mýlia s pretekárskou dráhou, ja neviem kam sa ponáhľajú. Je lepšie naozaj keď to človek tlačí. Bezpečnejšie sa cíti aj on aj tí ľudia, ktorí idú po pešej zóne," povedal jeden z kolobežkárov. 

Zakázaná je aj jazda, kedy sú na jednej kolobežke napríklad dvaja ľudia. No a z tohto kolobežkára by sme si taktiež nemali brať príklad. "Kolobežkári nemôžu prevážať žiadne zviera, alebo predmety, ktoré by mohli sťažovať jazdu. Za porušenie pravidiel hrozí pokuta v blokovom konaní až do 50 eur," dodala Krajčovičová. Aj keď to zákon neprikazuje, polícia odporúča, aby všetci, ktorí jazdia na elektrických kolobežkách nosili ochrannú prilbu alebo reflexné prvky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy