Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Uštipol vás hmyz a objavila sa nečakaná alergická reakcia? Internet zaplavili informácie o útočnejšom bodavom hmyze
Zdielať na

Uštipol vás hmyz a objavila sa nečakaná alergická reakcia? Internet zaplavili informácie o útočnejšom bodavom hmyze

BRATISLAVA / Príliš veľa ôs, bodavý hmyz útočnejší ako po minulé roky, či "štípance", ktoré sa dlho hoja alebo po ktorých prichádzajú zdravotné komplikácie a alergické reakcie. Takéto informácie počas tohto leta zaplavili sociálne siete. Nárast pacientov po uštipnutí hmyzom potvrdili vo viacerých médiách aj niektoré nemocnice.

Nárast počtu pacientov, ktorým bodnutie hmyzom privodili alergickú reakciu, či iné zdravotné komplikácie, nám potvrdila aj popradská nemocnica. "Všeobecne registrujeme väčší počet pacientov prichádzajúcich po uštipnutí hmyzom. Často nevedia o aký hmyz išlo. Ak vedia, sú to najmä včely, osy a komáre," potvrdil hovorkyňa nemocnice v Poprade Sylvia Galajda. 

Oveľa viacej bodnutí spôsobujú osy

Aj keď sme v úvode spomínali prípad bodnutia včelou, oveľa viac ich toto leto spôsobujú osy. "My toto robíme 30 rokov, ale ešte ani jeden rok to nebola takáto invázia ako teraz. A už sa nebavíme vôbec o nejakej agresivite," povedal dlhoročný deratizér Stanislav Štelbacký. Skúsený deratizér ju zažil na vlastnej koži.

Ôs je tohto roku veľa aj podľa českého entomológa Jakuba Straku z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej. Ten v rozhovore pre český Deník N dokonca hovoril o ich premnožení. "Už nemajú veľa času. Ich život pomalu končí, sú hladnejšie ako na jar a tak sú pri akomkoľvek podnete od "nepriateľa" agresívnejšie," uviedol.

Čo robiť, keď okolo vás lieta bodavý hmyz? 

To, ako sa zachovať, keď okolo vás začne lietať bodavý hmyz a nie a nie sa ho zbaviť, vie odborník. V prípade mnohých, aspoň z pohľadu vlastných skúseností, veľmi nereálnu. Odborník radí - zachovajte pokoj. Nie je to však pohyb, na ktorý osy alebo včely podráždene reagujú. Otázkou ale ostáva, prečo po bodnutí prichádzajú až život ohrozujúce komplikácie. "V populácii taktiež môže byť viac starých ôs, ktoré sú kontaminované prostredím a zanesú do rany viac toxínov. To prináša väčšiu bolesť a zápal," vysvetlil Straka. 

Imunológovia navyše upozorňujú, že alergia aj na bodnutie hmyzom sa môže objaviť kedykoľvek počas života. "Nevedela som, že som alergická," povedala respondentka. A zrejme o tom nevedel ani vodič tohto nákladného auta v Českej republike, ktorý po uštipnutí hmyzom dostal anafylatický šok a nikým neriadené plne naložené vozidlo zasa mohlo spôsobiť tragédiu.

Na Slovensku zomrie na bodnutie hmyzom ročne 5 až 6 ľudí

Podľa imunológov a alergiológov na Slovensku na bodnutie hmyzom zomrie ročne 5 až 6 ľudí. Iba pred niekoľkými dňami na bodnutie sršňom doplatil v obci Snežnica, v okrese Kysucké Nové Mesto otec troch detí. Odborník na deratizáciu ale upozorňuje, že tragédiou sa to môže skončiť, aj keď sa ľudia rozhodnú zlikvidovať samy hniezda ôs či sršňov v ich dome.

Viac si pozrite v reportáži. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy