Zatiahnuté, dážď
10°
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
"Ranné kruhy" v škole by mali pomôcť zlepšiť vzťahy medzi žiakmi a učiteľmi
Zdielať na

"Ranné kruhy" v škole by mali pomôcť zlepšiť vzťahy medzi žiakmi a učiteľmi

SLOVENSKO / Vyučovanie na školách by sa mohlo začínať krátkymi neformálnymi stretnutiami 15 minút pred začiatkom vyučovania. Učitelia a žiaci sedia v kruhu a debatujú o rôznych témach, aby navodili priateľskú atmosféru. Viaceré školy už podobný systém, nazývaný "ranné kruhy", zaviedli do praxe. Tým ostatným to ministerstvo školstva odporúča zaviesť od septembra.

​K budovaniu bezpečnejšieho a priateľského prostredia na školách môže napomôcť aj projekt tzv. ranných kruhov. "Je to princíp sedenia v kruhu v jednej úrovni, kedy sa venujeme nejakej aktivite," uviedla Lenka Svoradová, odborníčka z útvaru duševného zdravia MŠVVaM SR. "Je to projekt, kedy deti prvých 10-15 minút predtým ako začne vyučovanie prichádzajú a majú možnosť sa spolu s učiteľkou, učiteľom porozprávať o tom, ako sa cítia," povedal Tomáš Drucker, minister školstva. 

​K budovaniu bezpečnejšieho a priateľského prostredia na školách môže napomôcť aj projekt tzv. ranných kruhov. "Je to princíp sedenia v kruhu v jednej úrovni, kedy sa venujeme nejakej aktivite," uviedla Lenka Svoradová, odborníčka z útvaru duševného zdravia MŠVVaM SR. "Je to projekt, kedy deti prvých 10-15 minút predtým ako začne vyučovanie prichádzajú a majú možnosť sa spolu s učiteľkou, učiteľom porozprávať o tom, ako sa cítia," povedal Tomáš Drucker, minister školstva. 

Aplikovať sa môžu ako na základných, tak aj na stredných školách 

Aktivity sa týkajú primárne prvého stupňa základných škôl, ale aplikovať ranné kruhy môžu pedagógovia aj na druhom stupni či dokonca na stredných školách. "Cieľom naozaj je, aby sme mali deti sústredené na vyučovaní, aby boli v relaxácii určitej," priblížil Ducker. "Pomáhajú budovať lepšie vzťahy v triede. Pomáhajú zlepšovať rešpekt a príjemnú atmosféru," doplnila Svoradová. 

Mnohí nápad vítajú. Nájdu sa aj takí, ktorí z nápadu až tak nadšení nie sú. Na niektorých školách projekt už funguje. "To by určite prospelo. Možno že tá komunikácia medzi deťmi a učiteľmi je veľmi dôležitá a aj taká dôvera, ktorá sa takto vytvorí," povedala okoloidúca pani Viera. "Ja by som bola určite proti. Som introvert a pre mňa by to bol hrozný stres, keby som vedela, že každé ráno sa niečo takéto deje a ja sa toho musím zúčastniť, tak by som sa úplne bála ísť do školy," priblížila slečna Mária. "Ranný kruh nevyrieši nejaké výrazné prejavy šikany, ale dokáže malými krôčikmi prispieť k tomu predchádzaniu," doplnila Svoradová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy