Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Mnohé zaužívané výroky používame automaticky. Poznáte ich pôvod?
Zdielať na

Mnohé zaužívané výroky používame automaticky. Poznáte ich pôvod?

BRATISLAVA / Prečo hovoríme, že peniaze nesmrdia, že športovci dostali világoš alebo, že všetky cesty vedú do Ríma. Mnohé výroky zazneli pred stáročiami a my ich ako prirovnanie k niektorým situáciám používame často automaticky bez toho, aby sme vedeli, ako alebo kedy vznikli. Niektoré z nich nám vysvetlil historik zo Slovenského národného múzea.

​Prečo vedú všetky cesty do Ríma?

Všetky cesty vedú do Ríma - jedna z najstarších, dodnes používaných fráz. Aj keď starí Rimania by povedali, všetky cesty vedú z Ríma, a prečo? "Rím sa v staroveku považoval za pupok sveta. Cisár Augustus zriadil takzvaný zlatý míľnik. Tým, že sa tieto cesty práve merali od tohto bodu, tak všetky cesty smerujú do Ríma. Rimania mali naozaj tie mapy veľmi dobre prepočítané," vysvetlil kurátor historického múzea v Slovenskom národnom múzeu Juraj Kuchárik.

Ďalším starým, no dodnes používaným výrokom je veta Kocky sú hodené. "Je to spojené so situáciou, keď Caesar prekročil v roku 49 pred naším letopočtom rieku Rubikon," uviedol Kuchárik. Rovnako prekročiť Rubikon používame v situácii, kedy nie je cesty späť. "Totižto rieka Rubikon, ktorá inak nie je výrazná rieka, sa považovala za zákonom chránenú hranicu, ktorá ak sa prekročí, je napadnutá republika," dodal Kuchárik.

Výraz peniaze nesmrdia vznikol kvôli verejným záchodom

Nesmrteľný je aj výraz peniaze nesmrdia. "V Ríme fungoval systém verejných záchodov a častokrát odpad z nich, moč sa využíval na rôzne ďalšie činnosti, napríklad ako prirodzený zdroj čpavku. Práve kupcom s močom nariadil mimoriadnu daň cisár," povedal Kuchárik. No a že peniaze nesmrdia takto vysvetlil svojmu synovi, ktorý sa sťažoval, či toľké zdaňovanie ľudia ešte unesú. "Cisár Vespasianus mal vytiahnuť Zlatý aureus. Opýtal sa svojho syna, že smrdí ti tá minca? On mu odpovedal nie. No a vidíš, pochádza pritom z moču," priblížil Kuchárik.

Prečo dostávajú športovci világoš?

Výraz dostať Világoš, respektíve dostať výprask, sa traduje od bitky, ktorá sa udiala v auguste pred 175-timi rokmi. "Nešlo ani tak o bitku, ale kapituláciu uhorských vojsk v čase uhorskej revolúcie a teda išlo o totálnu porážku. Kapitulácia sa niekedy označuje ako dostaneš világoš," uviedol Kuchárik. Urobiť husársky kúsok je spojený so slovenským rodákom Andrejom Hadíkom, ktorý počas sedemročnej vojny v roku 1757 obsadil Berlín s minimálnymi stratami. "On využil neprítomnosť Fridricha Pruského v Berlíne a s malým počtom vojakov obsadil Berlín. Husársky kúsok označuje situáciu, kedy veľmi veľa získate za veľmi málo strát a s malými nákladmi," povedal Kuchárik.

No a odkiaľ pramení označenie barbar? Za barbarov označovali najskôr Gréci a Rimania ľudí, ktorým iba nerozumeli. Neskôr Rimania tak označovali tých, ktorí nie sú grécko-rímskeho pôvodu. "V prvom storočí pred naším letopočtom žili v Bratislave Kelti. Vidíme, že s tými Rimanmi aj výrazne obchodovali. Aj títo barbari si vedeli práve ten rímsky rímsky spôsob života tiež užívať," ukončil Kuchárik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy