Jasno
17°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Zdravšie školské obedy: Obezita detí stúpa, novinky v stravovaní sú nevyhnutné
Zdielať na

Zdravšie školské obedy: Obezita detí stúpa, novinky v stravovaní sú nevyhnutné

BRATISLAVA / Od septembra čaká deti v školách zdravšie jedlo. Vyplýva to z revízie materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie. Cieľom rezortu školstva je napríklad znížiť obsah cukru, soli a nezdravých tukov. Na druhej strane v školách rastie obava, či to deťom bude chutiť. Odborníci však zdôrazňujú, že u detí enormne stúpa obezita.

Revízia školského stravovania

​Pri tom za, sú aj aj rodičia. "Samozrejme súhlasím. Všetko musí byť s mierou a malo by to byť zdravé," "Ja som za také zdravšie, aby mali deti lepší výber jedál. Viac ovocia, viac zeleniny," opísali opýtané. Rezort školstva kladie dôraz na zníženie cukru v nápojoch, obmedzenie vyprážaných jedál, mäkkých mäsových výrobkov a údenín. Revízia školského stravovania je platná už od 1. septembra, takže deti budú jesť zdravšie hneď po nástupe do školy.

"Revízia školského stravovania prináša nové receptúry, vyššiu kvalitu a zlepšenie chuťovej stránky pokrmov. Zvýšený podiel ovocia a zeleniny a prípravu pokrmov výlučne z čerstvých surovín," informoval Mikuláš Prokop, poverený agendou školského stravovania Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Podľa zakladateľky zdravej školy Evy Blaho tieto zmeny vo veľkom ovplyvnia prácu kuchárok. "Napríklad vypadlo slovo sterilizovaný pred hráškom. Môžu použiť čerstvý alebo mrazený, čo predtým nemohli. Cieľom bolo, aby to deťom chutilo," povedala riaditeľka OZ Skutočne zdravá škola Eva Blaho.

Školské jedálničky

Zásadné zmeny sa dotknú aj nápojov. "Boli tam sladené čaje a nejaké mlieka, kde sa znižoval objem cukru," pokračovala Blaho. Školské jedálne si pritom jedálničky pripravujú sami. „Majú možnosť vyberať receptúry spomedzi 26 pokrmových skupín. Od 1. septembra im pribudne do jedálneho lístka viac ako sto nových receptúr,“ dodal Prokop.

Aj samotné školy sa snažia deťom ponúknuť zdravšie jedlo. "Tešíme sa, že je tu táto zmena. V drvivej väčšine sú to veci, ktoré už bežne ponúkame aj dnes," informoval vedúci jedálne Základnej školy s materskou školou Javorová alej Tomáš Ruc. "Ako škôlka sme sa zapojili do projektu Skutočne zdravej školy, kde sme prešli analýzou školskej jedálne. Snažíme sa detičkám ponúkať čo najviac čerstvej zeleniny a ovocia,“ opísala vedúca jedálne Materskej školy Milana Marečka Lucia Machová.

Pestrá ponuka

Zdravý zoznam by ale ocenili rozšíriť ešte viac. "Tá ponuka veľmi pestrá nie je, ani čo sa týka samotných noriem. Mohlo by to byť rozšírené práve o veci, ktoré by mohli byť chutnejšie. Detský stravník má trošku iné chute,“ pokračoval Ruc. A s čím majú deti problém? "Veľmi nepopulárne sú ryby. Začali sme objednávať čerstvé ryby zo slovenského chovu, ktoré nemajú typický rybací zápach ani chuť. Toto nám deti ako tak zjedia,“ pokračovala Machová.

V prípade, že deťom nechutí, je v kuchyni veľa odpadu. "Sú druhy jedál, kde pomaly nestíhame variť, a potom sú druhy jedál, ktoré im nechutia, a tam je odpad značnejší," dodal Ruc. "Snažíme sa pripravovať jedlá tak, aby boli pre deti zaujímavé a aby odpadu bolo čo najmenej,“ dodala Machová. "Zbierali sme spätnú väzbu od vedúcich školských jedální a od kuchárok. Receptúry sa skúšali, ochutnávali a upravovali podľa spätnej väzby od detí, aby sa predchádzalo plytvaniu," dodala Blaho.

Edukácia detí

Podstatné je, akému stravovaniu vedú deti rodičia. Škola je totiž v edukácii až na druhom mieste. Faktom však ostáva, že počet obéznych detí stále rastie a detská obezita je obzvlášť riziková. "Máme 25 percent detí, ktoré majú nadváhu a obezitu. V skupine 11-ročných chlapcov podľa percenta tuku v tele 40 percent z nich má nadváhu a obezitu. V detskom veku dochádza k zmnožovaniu tukových buniek, preto je veľmi dôležité včas podchytiť tieto deti,“ povedala lekárka a vedkyňa MUDrAdela Penesová, PhD. z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy