Jasno
15°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Prezident vyzýva vládnu koalíciu na vyriešenie zvolenia šéfa NR SR
Zdielať na

Prezident vyzýva vládnu koalíciu na vyriešenie zvolenia šéfa NR SR

BRATISLAVA / Prezident Peter Pellegrini začal sériu stretnutí s ústavnými činiteľmi a lídrami politických strán. Prvý bol v paláci podpredseda parlamentu poverený jeho riadením Peter Žiga. Národná rada funguje ako má aj bez riadne zvoleného predsedu, ale prezident vyslal odkaz, že bude rád, ak sa definitívne v koalícii vyrieši tento problém. Hlas ale naposledy cez svojho predsedu odkázal, že tento post patrí strane a nevidí dôvod prenechávať ho SNS.

​Parlament bez predsedu

​Parlament je bez riadneho predsedu od víťazstva Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách. Odvtedy sa vnútrokoalične diskutuje, či tento post nepripadne SNS. Záujem o túto pozíciu má mať samotný Andrej Danko. Hlas však takúto výmenu odmieta, a tak parlament už viac ako tri mesiace riadi poverený podpredseda Peter Žiga. "Ak je politické napätie, treba hľadať riešenie tohto problému a neodkladať ho na neurčito, lebo to neprospieva stabilite. Myslím, že vládna koalícia musí byť schopná nájsť riešenie," povedal prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini.

Nominant Hlasu

"Tento týždeň bude koaličná rada, kde bude aj táto otázka na stole. Verím, že v rámci koalície nájdeme riešenie, aby sme tento problém vyriešili," informoval podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky poverený riadením parlamentu Peter Žiga (HLAS-SD). Predseda Hlasu aj pred viac ako týždňom zopakoval, že podľa výsledku volieb a koaličnej zmluvy patrí tento post im. Nominantom Hlasu na pozíciu predsedu parlamentu je Richard Raši. Keďže k dohode nedošlo, koalícia presunula riešenie aj tohto problému na september. Premiér Fico však v tomto prípade, aj pre pokoj v koalícii, opakovane vyjadril podporu Andrejovi Dankovi.

"Toto môže byť dohoda len medzi Hlasom a SNS. Forma dodatku ku koaličnej zmluve. Ja by som považoval pána Danka na pozícii predsedu Národnej rady Slovenskej republiky za dobré riešenie pre koalíciu, preto podporím akékoľvek dohody, ktoré by mohli viesť," povedal predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico (SMER-SD). "Určite to nebude problém v rámci koaličnej rady,“ informoval podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko (SNS).

Opozičný kandidát

"Očakávam absolútne horúcu jeseň, že sa budú hádať aj hádzať medzi sebou kolegovia a nebudú riešiť problémy ľudí,“ povedal predseda poslaneckého klubu strany Martin Dubéci (PS). Koaličná rada by sa mala zaoberať aj touto témou, možno už v utorok 27. augusta. Ak by k dohode nedošlo, opozícia napriek neschopnosti, že parlament nemá vedenie, zrejme svojho kandidáta nenavrhne, keďže šance na úspech nemá.

"Chcem byť optimista. Nerád by som bol, aby koalícia mala vnútorné problémy, ktoré sú z môjho pohľadu zbytočné a sú žabomyšou vojnou. Ak chceme priniesť riešenia, mali by sme to vyriešiť čím skôr,“ informoval podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky Tibor Gašpar (SMER-SD). "V koalícii sú nezhody, to je úplne viditeľné. Ešte popritom všetkom znefunkčňuje výbory a vedenie parlamentu, čo len dokazuje, že nie ste schopní,“ povedala poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Mária Kolíková (SAS).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy