Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Hygienici a vedci monitorujú výskyt západonílskej horúčky a Usutu u komárov
Zdielať na

Hygienici a vedci monitorujú výskyt západonílskej horúčky a Usutu u komárov

BRATISLAVA / Úrady verejného zdravotníctva s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied spoločne pracujú na projekte, vďaka ktorému sledujú v telách tunajších komárov výskyt vírusu západonílskej horúčky (West Nile) a vírusu Usutu. Cieľom je získať dáta a prehľad o tom, v akej miere sú komáre na území Slovenska schopné prenášať tieto exotické vírusy na ľudí. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Nová metóda odchytu

"Celoslovenský monitoring spomínaných vírusov sa na Slovensku realizuje prvýkrát. Umožnila ho nová metóda odchytu, ktorá šetrí čas aj financie. Zachytávame pri nej sliny komárov na špeciálnych kartách," priblížila Viktória Čabanová z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV, vedúca projektu, ktorý je financovaný Agentúrou na podporu výskumu a vývoja.

Monitorovanie prítomnosti vírusov západonílskej horúčky a Usutu v komároch je podľa hlavnej hygieničky Slovenskej republiky Tatiany Červeňovej dôležité na zlepšenie diagnostiky ochorení spôsobených týmito vírusmi. "Regionálne úrady verejného zdravotníctva sa prostredníctvom spomenutého monitorovania dozvedia, či sa v ich územnej pôsobnosti vyskytujú komáre infikované danými vírusmi, ktoré môžu ďalej prenášať na ľudí. Následne tak môžu upozorniť lekárov, aby pri diagnostike mysleli aj na tieto ochorenia," ozrejmila.

Zmena klimatických podmienok

Hlavná hygienička poukázala aj na to, že zmena klimatických podmienok podporuje rozšírenie invazívnych druhov komárov so schopnosťou prenášať exotické ochorenia aj v krajinách s miernejším podnebím. Epidemiologická situácia sa preto v budúcnosti môže zmeniť. Čabanová informovala, že monitoring už má za sebou prvé výsledky. "V priebehu prvých týždňov sa podarilo zachytiť vírus Usutu v Košiciach, Dunajskej Strede, Leviciach a vo Svidníku. Netreba však podliehať panike. Väčšina infekcií je bezpríznaková a vážnejšie formy sa vyskytujú len u malého percenta infikovaných," priblížila. V súčasnosti je výskyt ochorení prenášaných komármi na Slovensku zriedkavý. Toto tvrdenie platí aj v prípade výskytu komára tigrovaného, ktorý je schopný prenášať exotické ochorenia.

Lapače komárov

Tridsaťšesť regionálnych úradov verejného zdravotníctva má vo svojich areáloch umiestnené takzvané lapače komárov, ktoré boli zostrojené v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied, v období od júna až do októbra (týka sa to rokov 2024 a 2025). V lapačoch sa nachádzajú karty napustené medom, ktoré lákajú gravidné samičky komárov, ktoré už sali krv a majú väčšiu šancu byť infikované. Tie v nich zanechajú nukleové kyseliny (DNA, RNA). Pasce obsluhujú pracovníci úradov verejného zdravotníctva raz týždenne a vzorky z nich odosielajú Virologickému ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Prípady ochorenia

Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky potvrdili na Slovensku zatiaľ tri prípady ochorenia na západonílsku horúčku (2019, 2022, 2024). V jednom prípade bol potvrdený prenos na území Slovenskej republiky, v ďalšom bol prenos na území Slovenskej republiky vyhodnotený ako pravdepodobný a v jednom prípade bol potvrdený import zo zahraničia. Západonílsku horúčku spôsobuje West Nile virus. Ide o akútne, chrípke podobné horúčkovité ochorenie. Prenášačom tohto vírusu je najčastejšie domový komár z rodu Culex, ktorý saje infikovanú krv vtákov, ktoré sú rezervoárom tohto vírusu. Hlavným prenášačom vírusu Usutu v Európe sú aj domové komáre rodu Culex.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy