Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Prezident vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa SIS. Opozícia krok kritizuje
Zdielať na

Prezident vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa SIS. Opozícia krok kritizuje

BRATISLAVA / Prezident SR Peter Pellegrini v pondelok (26.8.) vymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Riaditeľa SIS vymenúva prezident na základe návrhu vlády.

​Nomináciu odsúhlasila vláda už vo februári

Gašparovu nomináciu na tento post odsúhlasila vláda vo februári. Bývalá hlava štátu Zuzana Čaputová nechala menovanie nového riaditeľa tajnej služby na svojho nástupcu. Pavol Gašpar bol doteraz námestníkom riaditeľa spravodajskej služby. Po zmene štatútu SIS získal kompetencie jej riaditeľa. V minulosti pôsobil na poste štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti.

P. Gašpar chce v krátkej dobe predstaviť koncepciu rozvoja SIS

Novovymenovaný riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar chce v krátkej dobe predstaviť verejnosti koncepciu rozvoja SIS. V nej by mali byť definované krátkodobé ciele, ktoré chce ako riaditeľ dosiahnuť, ale aj tie dlhodobé, ktoré by nemali byť závislé od konkrétneho riaditeľa. Gašpar to vyhlásil po pondelkovom (26.8.) vymenovaní do funkcie prezidentom Petrom Pellegrinim.

Gašpar, ktorý doteraz pôsobil ako námestník riaditeľa SIS, poznamenal, že v jeho kompetenciách sa veľa nezmení. Jeho vymenovanie je podľa neho dobrý signál pre zahraničie, že SIS má riadne vedenie. Nezávislosť SIS podľa neho dokáže garantovať. Fakt, že jeho otec je aktuálne trestne stíhaný, Gašpar nevníma ako konflikt záujmov. "Pokiaľ viem, na Slovensku ešte stále platí prezumpcia neviny. Ja tie trestné konania ani nedozorujem, ani nie som sudca v týchto konaniach," vyhlásil Gašpar s tým, že mu neprináleží vyjadrovať sa k nim.

Prezident: SIS musí plniť úlohy v prospech štátu, nikdy nie politikov

Slovenská informačná služba (SIS) má a musí plniť úlohy v prospech štátu, nikdy nie v prospech politikov či akýchkoľvek iných osôb, ktoré by chceli jej prácu ovplyvňovať alebo na jej práci parazitovať. Prezident Peter Pellegrini to uviedol v príhovore po vymenovaní nového riaditeľa SIS Pavla Gašpara. Apeloval aj na funkčnosť kontrolných mechanizmov činnosti SIS na parlamentnej či vládnej úrovni, ako aj na úrovni iných štátnych orgánov.

Vymenovanie Gašpara je dôkazom, že Pellegrini slúži Ficovi, nie občanom SR, tvrdí SaS

Vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) je dôkazom, že prezident Peter Pellegrini verne slúži iba premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) a nie občanom Slovenska. Upozornila na to opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS). TASR o tom informoval jej hovorca Ondrej Šprlák. "Prezident Peter Pellegrini opäť raz zabudol na ľudí a ich problémy. Po dvoch mesiacoch v úrade nespravil pre občanov absolútne nič. Namiesto toho ale verne slúži Ficovi a záujmom vládnej koalície. Vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa SIS je toho jasným dôkazom," uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Podľa podpredsedníčky SaS Márie Kolíkovej je vymenovanie Gašpara ďalší úder pre právny štát na Slovensku. "Osobitne po úspešnom útoku na premiéra by mal prezident vymenovať za šéfa SIS len takého človeka, pri ktorom nie sú pochybnosti o jeho odbornej a morálnej integrite. Prezident Pellegrini vymenovaním Gašpara mladšieho za šéfa SIS zlyhal a potvrdil, že slúži Ficovi a nie všetkým občanom Slovenska," dodala.

PS: Vymenovanie Gašpara dokazuje, že Pellegrini je prezidentom vládnej koalície

Vymenovanie Pavla Gašpara za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) dokazuje, že prezident SR Peter Pellegrini je lojálnym prezidentom vládnej koalície. Uviedlo to opozičné Progresívne Slovensko. Kritizuje nedostatok profesionálnych skúseností u Gašpara na tento dôležitý post, nejasnosti ohľadom majetku či pochybný spôsob ustanovenia do funkcie dočasne povereného námestníka SIS vládou. TASR o tom informovala Tereza Mikáčová z mediálneho oddelenia strany.

"Prezident si dal s vymenovaním pána Gašpara načas, pritom vôbec nie je jasné, prečo mu to tak trvalo, a či preveril výhrady, ktoré sa s ním spájajú," poukázal predseda poslaneckého klubu PS a člen kontrolného výboru SIS Martin Dubéci. Prezident podľa neho ani po atentáte na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) nevidel dôvod obsadiť tak dôležitú pozíciu, akou je riaditeľ SIS. "Rozhodol sa tak až teraz, keď sa blíži toľko očakávaná dohoda na obsadení postu predsedu parlamentu," doplnil.

KDH považovalo nomináciu Gašpara za šéfa SIS od začiatku za pochybnú

Opozičné KDH považovalo nomináciu Pavla Gašpara za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) od začiatku za pochybnú a nesúhlasí s jeho vymenovaním. Nevie identifikovať, či mal predchádzajúce skúsenosti so spravodajskými službami a nemá istotu, či bude akceptovaný medzinárodnou spravodajskou komunitou. TASR o tom informovala hovorkyňa hnutia Lenka Kovár. "KDH očakávalo, ako sa prezident SR Peter Pellegrini zachová v tejto skúške pri menovaní riaditeľa SIS a neprekvapil. Žiaľ, prezident ide v línii koaličného prezidenta, ktorý bude do funkcií menovať lojálnych ľudí vládnej koalície bez skúseností, namiesto odborníkov," uviedla hovorkyňa.Ako podotkol člen výboru Národnej rady SR na kontrolu SIS František Majerský (KDH), vládna koalícia navyše odvolaním Márie Kolíkovej (SaS) z postu predsedníčky osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS znefunkčnila tento dôležitý kontrolný orgán. Služba pod vedením nového riaditeľa tak podľa neho nebude pod štandardným parlamentným dohľadom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy