Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Kuriózna situácia: Obyvateľom odstavili teplú vodu, oni sa z toho ale tešia
Zdielať na

Kuriózna situácia: Obyvateľom odstavili teplú vodu, oni sa z toho ale tešia

HUMENNÉ / Viete si predstaviť, že by vás odstavili od teplej vody a vy by ste z toho mali radosť? Znie to neuveriteľne, no takto paradoxne aktuálne vyzerá situácia v Humennom. Bez teplej vody je časť najväčšieho sídliska. Ľudia však hovoria - konečne! Vítajú rekonštrukciu potrubí, ktoré boli v dezolátnom stave.

​Obyvatelia si na odstávku teplej vody zvykli

Časť najväčšieho humenského sídliska je pre rekonštrukciu potrubia od pondelka (28.6.) rána odstavená od teplej vody. "Po životnosti to bolo skorodované, veľmi veľa porúch bolo na nich, takže už nebolo možné ho prevádzkovať. Ročne sme mali dvadsať až 27 porúch," uviedol konateľ Humenskej energetickej spoločnosti Martin Lichman. Havárie teda riešili takmer každý druhý týždeň, a to hlavne v zime. Vtedy boli ľudia aj bez teplej vody, aj bez tepla. Práve preto táto trojdňová odstávka Humenčanom neprekáža, práve naopak.

"Dobré je to, aspoň nebudú poruchy, ako boli. Keď nám treba teplú vodu, tak si zohrejeme," povedala obyvateľka sídliska Mária. "Nevadí, ja neviem ako mladí, ale ja to zvládnem," pridal sa aj obyvateľ Michal. Niektorí si zaspomínali, že za bývalého režimu bolo bežné, keď bol bytový dom od teplej vody odstavený podstatne dlhšie. "Áno, bolo tak a sme vydržali aj týždeň, keď sa musí," dodala obyvateľka sídliska Mária.

Dovedna majú vymeniť jedenásť kilometrov potrubí

Odstávka neodstavila ani neďaleké kaderníctvo. "Zvykli sme si na to, improvizujete, zohrievate a idete ďalej. Horšie by bolo, keby úplne vypli vodu," povedala kaderníčka Daniela. Práve modernizácia horúcovodov je v tomto roku v Humennom hlavná investičná akcia. Dovedna majú vymeniť jedenásť kilometrov potrubí. Zatiaľ sú v polovici. Dostať sa museli popod cestu a prekonávali aj železničný zvršok. Takýto projekt nemá na Slovensku obdobu. "Každý úsek je ťažký, vyhrnuté rukávy máme a makáme," uviedol Lichman.

"Je to najväčší projekt na Slovensku, kde je použité predizolované potrubie s difúznou bariérou, aby tepelné straty boli čo najmenšie a tým samozrejme budú občania platiť menej," informoval zástupca zhotoviteľa Gremi Klima Petr Kopřiva. "Je to to aj hlučné, prašné, ale výsledok by mal byť bezpečnosť, spoľahlivosť a aj cenová dostupnosť tepla na inej úrovni," ukončil Lichman.

Najčítanejšie správy