Jasno
17°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Pellegrini v paláci prijal premiéra Fica. Rokovali aj o šéfovi NR SR
Zdielať na

Pellegrini v paláci prijal premiéra Fica. Rokovali aj o šéfovi NR SR

BRATISLAVA / Robert Fico a Peter Pellegrini sa stretli v prezidentskom paláci. Bolo to vôbec prvé oficiálne stretnutie tejto dvojice od inaugurácie nového prezidenta. Premiér Fico priznal, že na mene predsedu parlamentu stále nie je dohoda. Spolu s prezidentom chcú v nedeľu (1.9.) podpísať vyhlásenie o jednotnej zahraničnej politike.

Spoločné vyhlásenie bolo bez otázok

​Premiér dorazil do paláca so štvorminútovým predstihom. Nebyť atentátu, za prezidentom by možno prišiel ešte oveľa skôr a nie až vyše dva mesiace po inaugurácii. "Váš relatívne rýchly návrat u nejakej časti spoločnosti vzbudil dojem, akoby sa vôbec nič vážne nestalo a časť politickej reprezentácie sa akoby vrátila naspäť do toho extrémne nevraživého politického súboja," povedal po stretnutí s premiérom prezident Peter Pellegrini.

Dvaja politici a bývalí stranícki súpútnici sa počas krátkeho posedenia pred kamerami rozprávali o pondelkovej (26.8.) ceste Roberta Fica k hrobom vojakov v Normandii a tiež klasicky o počasí. To podstatnejšie - čo zaznelo za zatvorenými dverami - vieme len sprostredkovane. Vyhlásenie bolo bez otázok.

​Premiér informoval o lex konsolidácia

Premiér na stretnutí prezidenta informoval o ďalších zákonoch, ktoré vláda plánuje priniesť do parlamentu. Spomenul najmä lex konsolidácia. Plán na veľké vyše miliardové šetrenie je vraj takmer hotový a počíta s dvomi alternatívami - jednou viac, druhou menej ambicióznou. Nielen o tom, kto šetrenie napokon zaplatí na daniach, bude zrejme už v stredu (28.8.) rokovať koaličná rada.

"Pod jeden lex konsolidácia by sme chceli dostať všetky potrebné zmeny. Možno okrem toho bude nejaká výnimka, ktorá sa týka plánovanej dani z finančných transakcií," uviedol premiér Robert Fico na tlačovej besede. Už v nedeľu 1. septembra sa obaja najvyšší ústavní činitelia stretnú opäť. Chcú na Deň ústavy podpísať vyhlásenie o jednotnej zahraničnej politike. "Toto bolo niečo, čo realizovala už prezidentka Čaputová a myslím si, že je to dôležité," skonštatoval politológ Jozef Lenč. Chýbať im pritom bude predseda parlamentu.
Premiér priznal, že dohoda na tom, kto uvoľnené miesto napokon obsadí, v koalícii, stále nie je.

Medzi oboma politikmi je cítiť napätie, tvrdí politológ

"Potrebujeme zastabilizovať aj túto druhú najvýznamnejšiu ústavnú funkciu v štáte," povedal Fico. "Určite na najbližších koaličných rokovaniach otvoria otázku vysporiadania sa vzťahov," dodal Pellegrini"Vo vnútri sa snažili verbálne vystupovať ako tí, ktorí medzi sebou nemajú nejaké vážnejšie problémy ako politici. V každom prípade je cítiť isté napätie, ktoré sa ťažko skrýva v tej verbálnej komunikácii medzi oboma politikmi," skonštatoval Lenč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy