Jasno
18°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Alergici, buďte na pozore: Ako zmierniť nepríjemné príznaky?
Zdielať na

Alergici, buďte na pozore: Ako zmierniť nepríjemné príznaky?

BRATISLAVA / Čas paliny a ambrózie, presnejšie výskyt ich peľu vo vzduchu, je tu. A na Slovensku trápi jednu z najväčších skupín alergikov. Jediná rastlina vyprodukuje miliardu peľových zrniečok. No ak dodržiavate pokyny a návrhy lekára, nepríjemné príznaky môžu takmer vymiznúť.

Palina a ambrózia

"Nastúpila aj tento rok, trošku s oneskorením, ale nastúpila. Teraz sa to posúva na koniec augusta. Mali sme viacerých pacientov so zhoršenými prejavmi alergie," opísala imunoalergologička z Komárna, MUDr. Svetlana Hadvábová. Vypeľovanie ambrózie sa posunulo o dva týždne neskôr. Upchaný nos, kýchanie, červené, zaslzené, svrbiace oči. "Niektorým sa dokonca aj ťažko dýcha. To sú tí, ktorí majú aj alergickú astmu. Alergia sa môže objaviť kedykoľvek počas života. Mala som pacienta, u ktorého sa prejavy alergie objavili po sedemdesiatke," informovala Hadvábová.

Miliarda peľových zrniečok

V južnom regióne alergici na ambróziu vedú prím a pribúda ich. Jediná rastlina vyprodukuje až miliardu peľových zrniečok. "Je zvýšená koncentrácia oxidu uhličitého, ktorý je hnacím motorom produkcie peľových zŕn. Napriek tomu, že je veľmi teplo a bolo aj sucho, v poslednom období bol dážď v nočných hodinách. Rastliny majú veľmi optimálne podmienky na to, aby rástli a vypeľovali sa," pokračovala Hadvábová.

Alergénová imunoterapia

Aj v lekárňach majú rušnejšie. "Máme oveľa viac pacientov. Na začiatku príznakov sa snažíme poradiť, ak sú príznaky ťažšie, vtedy ich posielame k lekárovi," povedala vedúca farmaceutka, Nemocnica AGEL Komárno, Hajnalka Komjáthy. Okrem hasenia akútneho stavu je tu možnosť preškolenia imunitného systému. "Alergénovou imunoterapiou sa na mnoho rokov dokážu zbaviť príznakov alergie práve takouto liečbou. Moja najstaršia pacientka na alergénovej imunoterapii mala takmer 80 rokov a bola efektívna," povedala Hadvábová.

Vypláchnutie očí a nosa

Dôležité je v týchto dňoch po príchode domov vypláchnuť oči, nos, vymeniť si oblečenie, ale aj spať pri zatvorenom okne. "Najvyššie vypeľovanie ambrózie je v skorých ranných hodinách, takže treba vetrať ešte večer predtým, ako ideme spať. Tí, čo majú dlhé vlasy, je dobré ich mať v cope, aby sa nenachytali peľové zrnká po celej dĺžke vlasov," dodala Hadvábová. A užívať pravidelne lieky, ich protizápalový efekt sa prejaví až po 7 dňoch. "Až do konca sezóny ambrózie, minimálne do polovice až konca septembra," uzavrela Hadvábová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy