Zatiahnuté
10°
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Zuzana Ťapáková prevzala dočasné riadenie SND: Čaká ju množstvo výziev
Zdielať na

Zuzana Ťapáková prevzala dočasné riadenie SND: Čaká ju množstvo výziev

BRATISLAVA / Slovenské národné divadlo má po troch týždňoch dočasnú riaditeľku - Zuzanu Ťapákovú. V utorok 27. augusta sa oficiálne zhostila svojej funkcie. Stretla sa s vedením a priznala, že by na tejto stoličke rada ostala aj po oficiálnom výberovom konaní. Má však pred sebou veľa roboty. Chýbajú jej šéfovia opery aj ekonomiky. Do začiatku sezóny pritom ostáva iba týždeň.

Vyštudovaná divadelníčka

Životopis má pomerne pestrý. Vyštudovaná divadelníčka v komerčnej televízii šéfovala Martine Šimkovičovej, neúspešne sa uchádzala o post riaditeľky RTVS a ešte donedávna tam bola šéfkou marketingu. "Veľmi si vážim túto inštitúciu. Myslím si, že Slovenské národné divadlo je jedna hrdá, pekná inštitúcia," povedala dočasná generálna riaditeľka Slovenského národného divadla Zuzana Ťapáková.

Na otázku, čo najviac rozhodlo v jej prospech odpovedal štátny tajomník Ministerstva kultúry Slovenskej republiky Tibor Bernaťák: "Viete čo, to sa už musíte opýtať pani ministerky. Každopádne je vymenovanie generálnej riaditeľky rozhodnutie ministra. Čiže mne neprináleží hodnotiť." 

Stolička šéfa bola voľná 21 dní

"Vzhľadom na to, že sa často objavovala v prítomnosti pani ministerky Šimkovičovej tak ma toto meno, táto kandidatúra osobne až tak neprekvapuje," povedal bývalý generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Matej Drlička. Stolička šéfa divadla bola voľná 21 dní a Ťapáková prichádza v hodine dvanástej. S prevádzkou našej prvej scény sa bude zoznamovať iba týždeň pred začiatkom novej sezóny. Prvú hru Slovenského národného divadlo uvedie už budúci utorok 3. septembra. Navyše, nemá riaditeľa opery ani ekonomiky.

O plánoch zatiaľ veľa nepovedala

Stretnutie s nekompletným vedením bolo podľa našich informácií mierne konfrontačné, no bez väčších iskier. O svojich plánoch zatiaľ mnoho nepovedala, no vieme, že má plnú podporu ministerstva. "Rozhovory so Zuzanou Ťapákovou ma presvedčili o tom, že spolu vieme naplniť víziu o tom, ako má fungovať Slovenské národné divadlo," uviedla ministerka kultúry Martina Šimkovičová na svojom Facebooku. "Aké vízie to sú, by som ešte nešpecifikovala. Ja som tu naozaj prvý deň," pokračovala Ťapáková. "Myslím si, že pani Ťapáková to bude mať veľmi ťažké. V národnom divadle je štrajková pohotovosť, zamestnanci naďalej žiadajú odstúpenie Martiny Šimkovičovej," povedala poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Zora Jaurová (PS).

Možnosť viesť SND natrvalo

Dočasná šéfka si však verí a dokonca už teraz avizuje, že sa pobije aj o možnosť viesť Slovenské národné divadlo natrvalo. "Ešte to teraz neviem povedať, no určite budem mať záujem uchádzať sa o toto miesto," dodala Ťapáková. "Uvidíme, ako sa tejto úlohy zhostí a ako sa naštartuje nová sezóna. To je otázka budúcnosti," dodal Bernaťák. Ťapáková dosky národného divadla zblízka neuvidí prvýkrát. Takto si ju pamätá náš archív - v dnes už zatvorenej historickej budove si pred 15 rokmi užívala Ples v Opere.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy