Jasno
23°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Pojednávanie s Dušanom Kováčikom finišuje. Na rozsudok si ale ešte počká
Zdielať na

Pojednávanie s Dušanom Kováčikom finišuje. Na rozsudok si ale ešte počká

BANSKÁ BYSTRICA / Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici pokračovalo pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom. Dušan Kováčik čelí obžalobe v korupčnej kauze. Podľa obžaloby mal zobrať 50-tisícový úplatok za blokovanie trestných stíhaní. V záverečnej reči Kováčik tvrdil, že jeho stíhanie bolo zmanipulované a žiada oslobodenie. Druhému z obžalovaných, Petrovi Koščovi trestné stíhanie zastavili, skutok je premlčaný.

Spoluobžalovaný bol aj podnikateľ Peter Košč

Obžaloba Dušana Kováčik viní zo zločinu prijímania úplatku. V roku 2016 mal v špeciálne upravenej knihe prijať 50.000 eur od spoluobžalovaného Petra K. za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach. Ako v záverečnej reči Kováčik zdôraznil, žiadny úplatok neprevzal. Obžaloba je podľa neho absolútne nedôvodná, je výsledkom obrovského množstva procesných pochybení a skutok je vymyslený. Celé konanie je založené len na výpovedi jediného kľúčového svedka, bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka. V jeho vymyslenom, absurdnom príbehu je viacero nelogickostí a rozporov a na tie v stredu (28.8.) podrobne obžalovaný poukázal.

"Bez komentára," reagoval Kováčik pre médiá po skončení pojednávania. Prokurátor mu pôvodne navrhoval súhrnný trest odňatia slobody minimálne 14 rokov a peňažný trest vo výške 200.000 eur s tým, že ak ho nezaplatí, náhradný trest je dva roky. Vzhľadom na zmenu ustanovení Trestného zákona v stredu (28.8.) svoj návrh modifikoval na desať rokov, finančný trest 120.000 eur a jeden rok navyše, ak by bol tento trest zmarený zo strany obžalovaného. Peter K., označovaný za podnikateľa s dobrými kontaktmi v bezpečnostných zložkách, ktorý mal podplácať, sa na hlavných pojednávaniach nezúčastňoval. Od roku 2021 je na úteku a konalo sa voči nemu ako ujdenému.

"​Rozhodnutie je v súlade so zákonom, nakoľko sa zmenila právna kvalifikácia a skutok, pre ktorý bol môj klient trestne stíhaný a bola na neho podaná obžaloba, je premlčaný," vyjadril sa obhajkyňa Petra Košča Eva Mišíková. Na otázku, či sa pán Košč môže vrátiť na Slovensko odpovedala: "Tak ja som zároveň pri podávaní tohto návrhu na zastavenie trestného stíhania z dôvodov, ktoré som veľmi podrobne uviedla, požiadala, aby po právoplatnosti bol ihneď zrušený tak zatýkací rozkaz európsky ako aj medzinárodný."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy