Zatiahnuté
11°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Maturita z domu: Tamarka bojuje nielen so zdravím, ale aj so zákonom
Zdielať na

Maturita z domu: Tamarka bojuje nielen so zdravím, ale aj so zákonom

BRATISLAVA / Má 19 rokov. Od úrazu v siedmej triede je pripútaná na lôžko, doma, s množstvom diagnóz. Napriek tomu sa jej podarilo niečo neuveriteľné. S pomocou svojej mamy, ktorá sa o ňu sama stará, úspešne absolvovala štyri roky gymnázia takmer so samými jednotkami a budúci týždeň je pripravená maturovať. Tento termín jej však môže prepadnúť. Maturovať by mohla len z domu, no zákon na takéto prípady nemyslí.

Bojuje nielen s diagnózami

Tamarku ste mohli spoznať v Siedmom nebi. Spadla na ľade cestou do školy, od toho dňa až doteraz sa učí z postele. Pre trvalé následky absolvovala gymnázium individuálne z domu a ťažké diagnózy pribúdajú. Dnes má devätnásť. Teraz bojuje nielen s diagnózami, ale aj so zákonom. Vynikajúca gymnazistka Tamarka je na maturitu pripravená. Jediné, čo ju brzdí, je zákon. "Zákon striktne hovorí, že maturitnú skúšku musíte vykonávať v priestoroch školy," povedala Magdaléna, mama Tamarky.

Znásobí to jej bolesť

Čo v Tamarkinom prípade nie je možné. Cestovať by musela z Trnavy do Bratislavy a maturovala by dva dni. V jej stave to podľa mamy nielenže nezvládne, ale znásobí to jej bolesť. "To je nereálne. Ona by tam nevydržala. Zvýšila by sa jej tendencia bolesti a nedokázala by sa sústrediť," pokračovala mama Tamarky. Žiadnu výnimku maturovať z domu zákon nepripúšťa. "Naše štúdium bolo celé štyri roky individuálne a bolo to ťažké. Pri niektorých predmetoch som robila aj vyučujúca. Je to nefér, že sa nemôžu zúčastniť," dodala pani Magdaléna.

Veľmi dobrá žiačka

Takejto bariére nerozumie ani učiteľka, ktorá ju doučuje online slovenčinu. "Je to určite nefér. Žiačka je svedomitá a seriózna. Mama jej musí pomáhať pri všetkom, lebo to inak nejde. Zdá sa mi to úplne nefér, aby nemohla mať záver štúdia spečatený," vysvetlila učiteľka slovenčiny Dagmar Jurášková. "Ministerstvo školstva sa tým nezaoberá," uzavrela Magdaléna. Na otázku, aká je žiačka, pani Jurášková odpovedala: "Veľmi dobrá, naozaj. Stále je presná, nachystaná, čo jej poviem, sa naučí. Ja by som ju ohodnotila známkou výborný." "Teraz na polroka mala dve dvojky," dodala Tamarkina mama.

Potreba zmeniť zákon

Škola bola ochotná urobiť všetko, čo jej umožňuje zákon. Bola ochotná preplatiť aj časť nákladov na prevoz Tamarky do školy. Zákon ale nepustí. "Škola postupuje v súlade s legislatívou," povedal riaditeľ Spojenej školy Mokrohájska Ivan Ištok. "Riešim túto situáciu od decembra 2023," uzavrela pani Magdaléna. Tamarkina situácia nakoniec presvedčila aj ministra školstva, že je potrebné po dlhých rokoch zmeniť zákon, aby myslel aj na takéto deti a výnimky pre nich. "Už na tom kolegovia robia. Budeme sa uchádzať o spoluprácu s poslaneckým klubom, s poslancami vo výbore o prípadnú zmenu, ak to dovtedy dobre legislatívne doladíme. Musia platiť pravidlá, ale určite chceme vyjsť v ústrety, aby sme čo najrýchlejšie mohli aj takýmto prípadom, ktoré sú výnimočné, ale ide o každého jedného človeka," vyjadril sa Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Tomáš Drucker.

Snaha Tamarkinej mamy nakoniec pomôže aj iným deťom. Podľa NIVAMu riešia podobnú situáciu raz za niekoľko rokov. Štatistiku, koľko detí definitívne kvôli zákonu nikdy nemohlo zmaturovať, sme nedostali. Tamarkina mama sa ale stále bojí, či stihnú aspoň marcový termín. Konečne by si totiž mohla podať aj prihlášku na vysokú školu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy