Zatiahnuté
11°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Ruský plyn sa k nám cez Ukrajinu od januára nedostane. V SPP tvrdia, že sú pripravení
Zdielať na

Ruský plyn sa k nám cez Ukrajinu od januára nedostane. V SPP tvrdia, že sú pripravení

KYJEV/MOSKVA/BRATISLAVA / Od prvého januára by mal na Slovensko definitívne prestať prúdiť ruský plyn z Ukrajiny. Prezident Volodimir Zelenskyj vyhlásil, že zmluva o tranzite plynu cez Ukrajinu, ktorá vyprší koncom roka, sa určite predlžovať nebude. Či však ukrajinský a tým pádom aj slovenský plynovod ostane prázdny, nie je úplne isté. Slovenský plynárenský priemysel situáciu upokojuje - zásob plynu máme dosť a navyše máme zazmluvnené alternatívne mimoruské zdroje plynu.

​Zelenskyj vyhlásil, že o predĺžení kontraktu s Rusmi nechce ani počuť

​V deň, kedy sa poverený predseda parlamentu Peter Žiga pochválil, ako rokuje s ukrajinským Naftogazom o predĺžení dodávok ruského plynu aj po roku 2024, ukrajinský prezident Volodimir Zelenskyj vyhlásil, že o predĺžení kontraktu s Rusmi nechce ani počuť. "Nikto nebude pokračovať v zmluve s Ruskom, toto je ukončené," povedal pre Ukrajinskú Pravdu ukrajinský prezident Volodimir Zelenskyj.

"Existujú alternatívne trasy, ale samozrejme, takéto rozhodnutia ukrajinskej strany vážne poškodia záujmy európskych spotrebiteľov," uviedol hovorca Kremľa Vladimír Peskov. "Slovenské plynárenstvo sa pripravuje aj na túto možnosť a zásobníky sú plné na viac ako 90 percent," informoval Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu.

Slovenský plynársky priemysel sa na možné zastavenie dodávok ruského plynu pripravuje už niekoľko rokov. V súčasnosti má zmluvy na 150-percentné pokrytie ročnej spotreby na Slovensku. Nevzdáva sa však aj ďalšej spolupráce s Ukrajinou. Štát má totiž ambíciu, že by plyn prúdil na Slovensko aj naďalej. "Pre spoločnosti zo strednej Európy, vrátane SPP, je vítaná každá možnosť mať diverzifikované portfólio dodávok plynu z rôznych zdrojov. V takomto kontexte vnímame aj možnosť možnej dostupnosti plynu z Azerbajdžanu," uviedol v stanovisku Slovenský plynársky priemysel.

Aj Ukrajina má záujem, aby plynovod neostal prázdny

"Bola som aj s premiérom v Azerbajdžane a deklarovali sme, že máme záujem o ich plyn," priblížila Ministerka hospodárstva SR Denisa Saková. "Dôležité bude, aby sa Ukrajina dohodla s Európskou komisiou. Bolo by to výhodné pre všetkých, aj pre Ukrajinu, aj pre Slovensko a európskych partnerov," povedal Kvasňovský. Aj keď je viac ako možné, že cez ukrajinské potrubie by naďalej prechádzal ruský plyn, aj keď v inom kabáte. No aj Ukrajina má záujem, aby plynovod neostal prázdny. "Pokiaľ ide o tranzit plynu od iných spoločností, ak bude pretrvávať záujem zo strany niektorých našich európskych kolegov, budeme ich žiadosti posudzovať spolu s EÚ," vyjadril sa Zelenskyj pre Ukrajinskú Pravdu.

Exminister pripomína riziko, ktoré môže po ukončení zmluvy vzniknúť

"Ten plyn, ktorý by mal visačku azerbajdžanský, by bol naďalej ruský," informoval Slavomír Horák z Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej. "Táto debata mi pripomína debatu o Yetim, všetci o ňom hovoria, ale nikto ho nevidel. Je tu veľa otáznikov," skonštatoval bývalý Minister hospodárstva SR Karel Hirman. Hirman tiež pripomína ďalšie riziko, ktoré po ukončení zmluvy môže vzniknúť. Ak by ruský Gazprom nemal z plynovodu primerané alebo žiadne zisky, Vladimír Putin by už nemal pri masívnom bombardovaní ukrajinskej energetickej infraštruktúry dôvod ušetriť ani plynovod.

"Tu nejde o nič iné, len kto na seba prevezme nesmierne riziko prepravy plynu cez ukrajinské územie," dodal Hirman. Nech už sa situácia vyvinie akokoľvek, pre obyvateľov a podnikateľov už nehrozí riziko, že Rusko sa, tak ako v minulosti viac ráz, už nemôže vyhrážať zatvorením plynového kohútika.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy