Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Opatrovatelia v ohrození: O financiách na starostlivosť budú môcť rozhodovať opatrované osoby
Zdielať na

Opatrovatelia v ohrození: O financiách na starostlivosť budú môcť rozhodovať opatrované osoby

SLOVENSKO / Ministerstvo práce chystá zásadnú zmenu v oblasti sociálnej starostlivosti. Od januára 2026 budú mať odkázané osoby možnosť priamo rozhodovať o využití finančného príspevku na starostlivosť. Opatrovatelia sa obávajú, že to zásadne ovplyvní ich budúcnosť.

"A čo s nami všetkými bude? Kam pôjdeme?" povedala Mariana Michalská, neformálna opatrovateľka. Viacerým neformálnym opatrovateľom prišlo oznámenie o rušení opatrovateľského príspevku v roku 2026. Reforma rezortu práce sociálnych vecí a rodiny prinesie zásadné zmeny - odkázaná osoba dostane len jeden príspevok a sama sa rozhodne, ako s ním naloží.

Po novom opatrovateľský príspevok zanikne a bude zlúčený do osobného rozpočtu starostlivosti na odkázanú osobu. Rozhodnutie bude na opatrovanej osobe alebo jej zástupcovi. "Neviem či by sa teta rozhodla, lebo pre tých starých ľudí je dôležité byť doma," ozrejmila pani Michalská. 

Opatrovaná osoba sa bude môcť rozhodnúť či pôjde do sociálneho zariadenia, zostane v opatere neformálneho opatrovateľa alebo zvolí kombináciu týchto možností. Príspevok na starostlivosť môže použiť aj na spolufinancovanie sociálnych služieb pre dieťa umiestnené v centre alebo na financovanie hospicu. Otázne sú ale aj kapacitné možnosti jednotlivých zariadení, keďže na miesto sa čaká dlhodobo. "Aj teraz sú naplnené stavy. Máme tu jeden domov dôchodcov. Ďalšie sú v iných mestách. Na tento úsek je ich málo," opísala pani Michalská.

Čo bude s dôchodkami opatrovateľov?

Príspevok sa má navýšiť v každej skupine odkázanosti. Smerodajný bude stav opatrovaného. V najvyššom stupni odkázanosti môže ísť o sumu viac ako 1200 eur. Konkrétne prerozdelenie financovania rezort zatiaľ nepriblížil. "Na tejto reforme pracuje skupina, ktorá je zložená zo zamestnancov rezortu, ale aj z ďalších organizácií, ktoré sa starajú o odkázaných ľudí," povedal Erik Tomáš, minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

TV JOJ

V neposlednom rade sa ani po novej reforme nezmení status neformálnych opatrovateľov. Odvody za nich bude aj naďalej odvádzať štát, horšie je to s ich dôchodkami. "Ak si oni privyrobia pri opatrovaní, tak prestanú byť poistencami štátu, potom im ide len z tej sumy, čo si privyrobia. To znamená, že mami, ocovia, čo opatrujú majú šialene nízke dôchodky. By bolo dôležité, aby štát zvýšil tento bod a neprestal za nich platiť," uviedla Jana Žitňanská, bývalá poslankyňa NR SR.

Pritom neformálni opatrovatelia majú často viac skúseností ako absolventi zdravotníckych škôl. "Robia velice špecifické odborné úkony. Bolo by veľmi fajn, keby si svoje znalosti mohli overiť a môcť sa zamestnať, kde by mohli uplatniť svoje zručnosti," dodala Žitňanská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy