Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Pri Jadranskom mori sa dá nie len ochladiť, ale aj zažiť niečo adrenalínové
Zdielať na

Pri Jadranskom mori sa dá nie len ochladiť, ale aj zažiť niečo adrenalínové

CHORVÁTSKO / Starý kontinent, čiže Európu v týchto dňoch sužujú obrovské horúčavy, ktoré zasiahli aj turistov v prímorských letoviskách. Vysoké teploty má aj samotná voda v mori a mnohí preto hľadajú osvieženie niekde úplne inde.

​Dovolenka pri vode nemusí zákonite znamenať vylihovanie na pláži. Dôkazom je rafting na rieke Cetina, ktorá preteká horským masívom Biokovo. Ako to už býva, z hôr zvykne vytekať studená voda, ktorej teplota nezvykne často vyskočiť nad 20 stupňov. "Voda je dobrá a dá sa v nej aj kúpať. Rozhodne sa v nej osviežite a môžete si aj zaplávať," ozrejmil kapitán Borna. 

Na mieste sa natáčal aj Vinetou 

Pri pádlovaní sa človek síce zahreje, ale nie nadlho. Stačí si počkať na iný raft a vykopať vojnovú sekeru. Občas sa však treba sústrediť aj na jazdu a členitosť rieky. Pred druhou častou cesty, náročnejšou, sa odporúča jemné schladenie. Komu však nestačí ani vodopád, môže si skočiť zo skaly.

Aj skákať však treba vedieť a svoje o tom vedia aj tvorcovia filmov o Vinetuovi. "Jednu časť nakrúcali v 60. rokoch práve tu a režisér chcel, aby kaskadér skočil z tamtej skaly naľavo. Pri doskoku z 30-metrov si však zlomil niekoľko kostí a scéna sa napokon do filmu nedostala," opísal raftingový inštruktor Marin.

Z hory môžete vidieť až Bosnu a Hercegovinu 

O niečo bezpečnejšie je to na ikonickej hore Biokovo, ktorá sa týči nad Makarskou riviérou. "Biokovo je najvyššia hora pri Jadrane priamo pri mori a je z nej úžasný výhľad na väčšiu časť južného Chorvátska a väčšiu časť Bosny a Hercegoviny," uviedol Stanko Delić, majiteľ cestovnej kancelárie. Jej najvyšší vrch sv. Jure siaha do výšky 1 764 metrov a stojí zo to vyšliapať si naň. Či už peši alebo na bicykli. "Okolie je krásne, ľudia milí, možností je veľa. Netreba preto len ležať na pláži, ale dá sa tu aj športovať, prípadne ísť sem hore na turistiku," povedala Sena, cyklistka z Nemecka.

Tak ako to býva na horách zvykom, aj na Biokove sa môže zmeniť počasie z minúty na minútu a aj v strede leta turistov osviežiť desiatimi stupňami. Pri aktuálnych horúčavách má tak človek aspoň na chvíľu pocit, že nie je v saune.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy