Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Policajný prezident predstavil zmeny v polícii. Varuje, že PZ rýchlo prichádza o policajtov
Zdielať na

Policajný prezident predstavil zmeny v polícii. Varuje, že PZ rýchlo prichádza o policajtov

BRATISLAVA / Policajný prezident Ľubomír Solák predstavil zmeny v polícii, ktoré začnú platiť od nedele (1. 9.). Národná kriminálna agentúra 1. septembra zanikne a vzniknú tri nové útvary - Úrad boja proti organizovanej kriminalite, Národná protidrogová jednotka a Protiteroristická centrála. Solák o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii.

Pri zmenách sa inšpirovali hlavne Českom

Špecializované útvary Policajného zboru (PZ) by už nemali vyšetrovať bežné trestné činy či priestupky a celý proces by sa mal podľa policajného prezidenta zefektívniť. Ako povedal Solák, pri reorganizácii PZ sa inšpirovali v zahraničí, najmä v Českej republike. "Národná centrála organizovaného zločinu v Českej republike mala za rok 2020 285 prípadov, za rok 2021 282 a za rok 2022 267 prípadov. NAKA len za rok 2023 mala 2434 vecí. To číslo je dosť vysoké a hovorí skôr o tom, či sa nám z NAKA nestalo také obvodné oddelenie PZ," zdôvodňoval reorganizáciu polície.

Slovensko prichádza o stovky policajtov ročne

Policajný zbor prichádza o stovky policajtov ročne. Podobný problém je aj v okolitých krajinách. Najviac policajtov na Slovensku za uplynulých päť rokov zo zboru odišlo v roku 2020 - 1473 príslušníkov. Prezident Policajného zboru (PZ) Ľubomír Solák o tom v piatok (30.8.) informoval na tlačovej konferencii. "K dnešnému dňu, ten údaj, samozrejme, nie je presný, lebo každý deň sa mení, sme niekde pri 1170," vyhlásil Solák o počte policajtov, ktorí zo zboru odišli tento rok. Očakáva, že sa toto číslo v septembri ešte zvýši. Presnejšiu predikciu k počtom policajtov za tento rok by mohlo podľa neho Prezídium PZ poznať začiatkom októbra.

Častým dôvodom sú aj generačné choroby

Dôvody pre každoročný personálny deficit v polícii sú podľa Soláka rôzne. Vstupná lekárska prehliadka môže podľa neho trvať dva či tri mesiace. Zdĺhavosť prijímacieho procesu údajne uchádzačov odrádza. Ďalším problémom sú podľa policajného prezidenta aj generačné choroby. Veľa záujemcov podľa neho prijímacím konaním neprejde pre problémy so zrakom, s intoleranciami či vysokým krvným tlakom. Solák avizoval stretnutie s lekármi, kde by chceli o zdravotných parametroch diskutovať. V praxi často celý náborový proces trvá sedem až osem mesiacov.

V rámci zmien sa presunie okolo sto príslušníkov

Pri príprave reformy komunikovalo Slovensko aj s predstaviteľmi Európskej únie. Útvary, ktoré sa zaoberali trestnou činnosťou v pôsobnosti európskej prokuratúry, sa meniť nebudú. Ministerstvo vnútra (MV) SR pre TASR uviedlo, že zmeny nezasiahnu ani enviropolíciu. V rámci zmien Policajný zbor presunie asi sto príslušníkov. Solák tvrdí, že sa pri presune zohľadňovalo miesto, kde policajt doteraz pôsobil. "Takže keď je Bratislavčan, zostáva slúžiť v Bratislave. Nebude na prezídiu, bude na okrese alebo na kraji," vysvetlil šéf polícieO tom, ako bude vyšetrovanie závažnej kriminality vyzerať po reorganizácii polície, informoval policajný prezident pred časom aj v novinách Polícia, ktoré vydáva Odborový zväz polície v Slovenskej republike.

Policajti často nevidia reálnu perspektívu, hovorí Spišiak

V Policajnom zbore (PZ) chýbajú tisíce policajtov. Ďalší svoj odchod zvažujú. Na tlačovej konferencii to v piatok (30.8.) vyhlásili predstavitelia opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS). Konanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) aj celej vlády podľa nich stav len zhoršuje. Minister sa podľa poslanca Národnej rady SR a bývalého policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka (PS) policajtom počas volebnej kampane vyhrážal a označoval ich za zločincov. "A toto tí policajti, ktorí chcú bojovať so zločinom, chcú zachraňovať hodnoty, verejný záujem, cítia ako vyhrážku aj im osobne," vyhlásil Spišiak s tým, že policajti často nevidia reálnu perspektívu, a preto sa rozhodnú odísť do civilu.

Príchod hliadky sa môže oneskoriť, varuje policajný prezident

Aktuálne je podľa riaditeľa odboru poriadkovej polície Prezídia PZ Stanislava Hromádku v zbore neobsadená asi štvrtina tabuľkových miest. "Tie najnižšie platové triedy, referenti (ktorí chodia na bežné preverenia) pohotovostných motorových jednotiek, teda základných útvarov, železničnej polície, úradu hraničnej a cudzineckej polície, tak to sú tie tabuľky, kde nám chýba asi najviac," spresnil Hromádka s tým, že tieto pozície potrebuje PZ zatraktívniť a prilákať k nim záujemcov. Policajný prezident upozornil, že v menej závažných prípadoch sa príchod hliadky po zavolaní môže oneskoriť. PZ je predbežne dohodnutý aj s armádou, ktorá by v prípade kritického nedostatku policajtov dokázala pomôcť. Takýto scenár však podľa Soláka zatiaľ nehrozí.

​Spišiak chcel o situácii diskutovať s ministrom vnútra

Bývalý policajný prezident si myslí, že príplatky pre bezpečnostné zložky z dielne ministerstva vnútra by hnutie v parlamente malo podporiť. Opoziční politici však dodali, že zdvihnutie príplatkov a valorizácia výsluhového dôchodku nie sú systémové opatrenia. Spišiak informoval, že o situácii v polícii chcel hovoriť aj priamo s ministrom vnútra. Ten sa mu podľa jeho slov späť neozval.

Súčasné vedenie rezortu urobilo viacero krokov na stabilizáciu polície, tvrdí MV SR 

Súčasné vedenie Ministerstva vnútra (MV) SR podniklo viacero konkrétnych krokov na stabilizáciu Policajného zboru (PZ) na riešenie podstavu, za ktorý je podľa MV zodpovedné predošlé vedenie. TASR o tom informoval tlačový odbor MV v reakcii na piatkové vyjadrenie opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS). Rezort vnútra tvrdí, že najviac policajtov odišlo z polície počas predošlej vlády. "Konkrétne v roku 2020 odišlo 1473 a v roku 2021 odišlo 1385 policajtov. V minulom roku opustilo zbor 1288 policajtov, v tomto roku do konca júla sa skončil služobný pomer 768 policajtom," skonštatovali z MV.

MV pripravuje aj masívnu náborovú kampaň, ktorá má podporiť personálnu stabilizáciu v polícii. Za motivačný prvok považuje MV vyplatenie jednorazovej odmeny 500 eur policajtom v apríli tohto roka a ďalšie odmeny v júli. "Zvyšujeme príspevok na bývanie v priemere o 200 eur každému policajtovi od 1. januára 2025. V spolupráci s odborármi sme na ministerstve vnútra našli v interných zdrojoch osem miliónov eur, na základe ktorých bude možné každému príslušníkovi PZ už tento rok v mesiacoch september až december zvýšiť každomesačne plat o 100 eur v rámci príspevku na bývanie, to znamená plus 400 eur do konca roka. Príspevky na bývanie budú priznané od 1. septembra 2024 všetkým príslušníkom PZ," ozrejmili z tlačového odboru.

Ďalším opatrením má byť náborový príspevok vo výške 5000 eur pre všetkých novoprijatých príslušníkov, ak v Policajnom zbore zotrvajú minimálne päť rokov. Stabilizačný príspevok 5000 eur by mali získať príslušníci v aktívnej službe, ktorí odslúžili aspoň 20 rokov, pod podmienkou, že v službe budú pokračovať najmenej ďalšie tri roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy