Skoro jasno
26°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Slovenskom otriasajú prípady sexuálnych predátorov. Chyby sú na strane rodičov aj systému
Zdielať na

Slovenskom otriasajú prípady sexuálnych predátorov. Chyby sú na strane rodičov aj systému

SLOVESNKO / Je Slovensko rajom pre pedofilov a sexuálnych predátorov? Podľa bývalého vyšetrovateľa existujú systémové chyby, ako aj chyby na strane rodičov. Nárast takzvaného groomingu, čo je v preklade oslovovanie detí dospelými pre sexuálny kontakt, zaznamenali aj psychológovia z IPčka.

​Slovenskom otriasajú prípady sexuálnych predátorov. V rukách polície za posledné dni skončilo 9 mladíkov, ktorí sexuálneho predátora zlákali von a zbili. V ďalšom prípade šlo zas o 11-ročné dievča, od ktorej získal neznámy muž vyhrážkami intímne zábery. To chcelo ochrániť rodičov, a tak mu videá a fotky poslalo. Oba prípady ale spája internetové prostredie.

Chytiť ich je možné pomocou IP adresy

Dolapiť páchateľa pritom nie je jednoduché. Každý telefón či počítač má svoju unikátnu IP adresu. V prípade mobilov sa stopa dohľadáva ťažšie, a preto je nutné reagovať rýchlo. Niektorí operátori pomerne rýchlo históriu IP adries zmažú, čo podľa bývalého vyšetrovateľa je problém. "Máme rôzne lehoty, od 14 dní do 6 mesiacov. Tam by sa to malo unifikovať, aby každý mal aspoň 3 mesiace. Veľa prípadov, ktoré sme riešili ako policajti sme nestihli lehotu 14 dňovú, a tým pádom boli dáta zmazané," ozrejmil Roman Abrahám, bývalý vyšetrovateľ a šéf OZ Ochráň ma.

Väčšina internetových predátorov operuje len v online prostredí a vydáva sa za rovesníka obete. Len malé percento z nich sa rozhodne s obeťou stretnúť. Často však po nadobudnutí dôvery obete vyvíjajú nátlak pod zámienkou vylákania ďalších fotografií. "Niektorí sa do nich naozaj mohli zaľúbiť. Zrazu je tu okrem toho, normálne regulárne zlomené srdce," priblížila Zuzana Juráneková, psychologička z IPčka. "Tá moc, ktorú títo sexuálni predátori majú radi nad deťmi, pretože ich radi kontrolujú a dokazujú si nejakú silu, mocenskú pozíciu," priblížil Abrahám. 

Zálohujte si dôkazy

Dôležité je si ale všetky dôkazy zálohovať. "Ak sa to dá, urobte si screenshoty z tej komunikácie. Úplne najideálnejšie je ich uložiť nielen do počítača, ale aj na nejaké externé úložisko,"  odporúča Juráneková. 

Riziko zneužitia samotných fotografií je vysoké. Niektorí predátori ich následne zdieľajú či predávajú. Ak sa však mladý človek dostane do špirály vydierania, vždy existuje riešenie, a to v podobe zdôverenia sa. Dospelí by mali naopak myslieť na všetky následky. "Je potrebné vyslať tomu mladému človeku signál, vieš čo nemôžem sa tváriť, že to nikomu nepoviem, lebo tak mi záleží na tom, aby si tú pomoc dostal/ dostala," dodala Juráneková. 

Odporúčania sú ale okamžite prerušiť kontakt s predátorom. Nahlásiť nevhodný obsah na internete či samotného páchateľa je možné aj pomocou anonymného formulára, ktorý nájdete na stránke slovenskej národnej linky. Pomoc s kontaktovaním polície ponúka aj IPčko. Čísla pritom hovoria jasne - ide o veľký problém."My vidíme len špičku ľadovca. Od začiatku roka máme do dnešného dňa cez 14 000 prípadov," doplnil Abrahám. "S tou témou kybergroomingu sa na nás obrátilo 1 184 mladých ľudí," priblížila Juráneková. 

Rozhovor s Romanom Abrahámom, bývalým vyšetrovateľom a šéfom OZ Ochráň ma si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy