Skoro jasno
26°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Minister Taraba: Dropie ukazuje, ako môže envirovýchova fungovať
Zdielať na

Minister Taraba: Dropie ukazuje, ako môže envirovýchova fungovať

KOMÁRNO / V stredisku enviromentálnej výchovy "Dropie" pri Komárne sa podarilo skĺbiť koncept envirovýchovy s technickými výdobytkami. Vďaka Nórskemu fondu vznikol jedinečný projekt, ktorý sa však takmer neuskutočnil. Nakoniec ho však školáci, ale aj verejnosť, môžu využívať už od septembra.

"Naše nové infocentrum, vzniklo prebudovaním starej tane z roku 1897 od rodiny Kosztolányiovcov. Posledný drop zo záchrannej stanice, samička s menom Dumáš sa u nás dožila 20 rokov," informovala vedúca EV Dropie Katka Vajliková.

Zrekonštruované stredisko environmentálnej výchovy Dropie pri Komárne navštívil aj minister životného prostredia Tomáš Taraba. Budúci návštevníci sa tu môžu dozvedieť veľa vecí nielen o dropovi, ale aj o krajine dolného Žitného ostrova, histórii regiónu a najmä ekológii. "Ja si myslím, že toto bude naozaj výkladná skriňa pre envirovzdelávanie na Slovensku, budeme motivovať školy aj finančne, aby sem chodili," uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba. "Je to jediné štátne ekocentrum, ktoré má v správe slovenská agentúra ŽP, vo vlastníctve MŽP," informoval generálny riaditeľ SAŽP

"Na našom klimatickom ihrisku si deti môžu vyskúšať, že ten prístup k vode nie je taký úplne samozrejmý a práve kvôli klimatickým zmenám budeme ešte viac obmedzený vodou. Vytvorili sme záhradu s pôvodnými druhmi pre opeľovače. Pestovať sa tu bude bežná zelenina ale bude tu aj záhon burín. Budeme sledovať, že vietor aké semienka donesie, a potom s deťmi budeme...zisťovať, čo všetko sa z toho dá jesť, " ukázala Vajliková.

Minister životného prostredia kritizoval predchodcu z minulej vlády

"Tu bola nečinnosť, omeškanie, nie z dôvodu vedenia tohto zariadenia, ale sa nám podarilo za 6 mesiacov naozaj stihnúť to, čo dva a pol roka stálo, bola tu reálna hrozba prepadnutia 1,2 milióna eur," priblížil Taraba.

"Zo starej budovy sme urobili budovu s veľmi dobrým energetickým štandardom, takže sa to dá, netreba staré domy búrať," povedala vedúca Katka Vajliková. "Verím, že takéto zariadenia budú vznikať aj v ostatných kútoch Slovenska, finančné zdroje išli z Nórskeho fondu," vyjadril sa Taraba. "Napísať projekt je najľahšie, troška ťažšie zrealizovať, najťažšie je ho udržať," zakončila Katka Vajliková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy