Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Prázdniny s cudzími starkými: Deti trávia leto so seniormi z domova
Zdielať na

Prázdniny s cudzími starkými: Deti trávia leto so seniormi z domova

PČOLINÉ / Prázdniny so starými rodičmi môžu byť skutočne výnimočné, ale čo tak prázdniny s cudzími starkými? Deti zamestnancov zariadenia pre seniorov v Pčolinom ich takto trávia od narodenia. Mamy ich totiž každé ráno berú so sebou do práce. A kým školáci a škôlkari dôchodcom dodávajú energiu, seniori ich učia hodnotám, ktoré dnes už veľmi v móde nie sú.

Úcta, pokora aj čestnosť - táto generácia pozná pravý význam týchto slov. Snažia sa to naučiť aj deti, ktoré im tu v zariadené pre seniorov rastú pred očami. "Sú to výnimočné deti, fakt, majú sociálne cítenie, lebo sú tu v podstate od malička," priblížila zamestnankyňa v zariadení pre seniorov Emília. Zamestnankyne ich totiž berú každé ráno so sebou práce.

Klárka, Daniel, Markus a Mirko – štyri deti, ktoré majú každý rok originálne prázdniny

"Počas letných prázdnin to ráno vyzerá tak, že ich zobudíme a o 7.30 začína pracovná doba," priblížila zamestnankyňa Zuzana. Seniori od detí čerpajú energiu. A na oplátku ich obohacujú svojou životnou múdrosťou, príbehmi aj spomienkami. "V našom zariadení sa nám podarilo skĺbiť životy detí so životmi seniorov, deti tu nadobúdajú zmysel pre zodpovednosť, veľkorysosť, solidaritu a sú viac empatickí," pokračovala Zuzana.

"Radi sem chodíme, nemáme s tým problém," povedal malý Markus. "K tým prijímateľom sú milí, pomôžu im, snažia sa aj od nich učiť, keď ich starkí upozornia – prosím ťa, trochu tichšie- hneď počúvnu," osvetlila zamestnankyňa Emília. "Veľa sa naučili aj čo sa týka čísel záchranných zložiek, vedia poskytnúť prvú pomoc," vysvetlila zamestnankyňa centra Veronika.

Viaceré štúdie potvrdzujú, že prítomnosť detí má na seniorov mimoriadne pozitívny vplyv. Navyše im pripomínajú ich vlastných vnúčikov a vnučky. Aj pre deti zamestnancov sú už ako druhá rodina. "Ja ich volám starkí. Aj ja ich tak už volám – starkí," prezradili nám Mirko a Markus.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy