Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
1. september už po novom nebude sviatkom pracovného pokoja
Zdielať na

1. september už po novom nebude sviatkom pracovného pokoja

SLOVENSKO / Veľké nákupy a plné obchody, ako to býva pred štátnym sviatkom, by sa tento víkend konať nemali. Prvý september, keď si od roku 1994 pripomíname prijatie Ústavy Slovenskej republiky, už nie je dňom pracovného pokoja.

​​Už nehrozí žiadny stres pred prvým septembrom. Na deň ústavy budú po prvýkrát otvorené všetky obchodné potravinové reťazce. "Pre spotrebiteľov to bude znamenať, že si pohodlne nakúpia bez problémov aj v nedeľu, čiže nebudú sa musieť predzásobovať," ozrejmil Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Reťazce objednávajú vo väčších množstvách

Reťazce budú otvorené v bežnom štandardnom režime podľa nedeľňajších otváracích hodín, čo súvisí aj so štandardnými objednávkami tovaru. "Tie čerstvé výrobky ako mliečne, mäso a pod. sa objednávajú v trocha väčších množstvách, aby sme uspokojili potreby zákazníkov," priblížil Martin Krajav, hovorca Billa. "V našej domácej maloobchodnej sieti je nedeľný predaj stanovený individuálne, na základe rozhodnutia regionálneho spotrebného družstva. Znamená to, že niektoré regionálne COOP Jednoty prevádzkujú nedeľný predaj a niektoré nie," znelo v stanovisku Jany Kuklovej, hovorkyne COOP Jednota. "Ja si myslím, že v nedeľu by mali byť zatvorené obchody. Aby si ľudia oddýchli," povedala jedna z nakupujúcich. 

Pre obchodníkov sa zvyšujú náklady

Počas štátneho sviatku si kúpite aj oblečenie, obuv, drogériu, domáce potreby a dokonca si vybavíte aj všetky služby. "Cestujem na dovolenku takže sa mi to ešte zíde," uviedla nakupujúca.

Pre obchodníkov bude tento štátny sviatok znamenať zvýšené náklady. "To znamená, že sa musia vyplácať aj príplatky za prácu v sviatok. Ale aj v nedeľu akúkoľvek inú máme tieto náklady taktiež. Tu sa budú ale kumulovať," dodal Krajčovič. To znamená, že zamestnanci dostanú príplatok nielen za víkend, ale aj za prácu počas štátneho sviatku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy