Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Parlament otvoril svoje brány. V rámci DOD ponúkli bohatý program
Zdielať na

Parlament otvoril svoje brány. V rámci DOD ponúkli bohatý program

BRATISLAVA / Keď osláviť Deň ústavy, tak rovno v Národnej rade, povedali si mnohí Slováci a Slovenky a prišli na deň otvorených dverí parlamentu. Lákala ich možnosť stretnúť sa s politikmi, odfotiť sa pri hlasovacích zariadeniach a zaujímavý sprievodný program.

​Verejnosť si môže pozrieť aj rokovaciu sálu

Deň otvorených dverí začal vztýčením obrovskej štátnej vlajky s rozmerom šesť x deväť metrov. Keďže ide o špecifickú veľkosť a často ju poškodí počasie, musí mať parlament záložnú. Návštevníci si mohli prezrieť priestory hlavnej budovy parlamentu vrátane Hurbanovej siene s exponátmi slovenskej štátnosti či jedinečnú sériu malieb Albína Brunovského. Verejnosť si môže pozrieť aj rokovaciu sálu, ktorá je pre ňu bežne neprístupná. "Vyzerá to tu trocha menšie ako v televízii," uviedla jedna z návštevníčok. Tento deň je dôležitý aj kvôli tomu, že poslanci sa ako reprezentanti občanov stretnú s voličmi a môžu spoznať ich názory. Pri príležitosti 30. výročia prvého plenárneho rokovania poslancov v novej budove parlamentu je vo foyeri výstava, ktorá obsahuje aj doposiaľ nezverejnené historické fotografie a dokumenty k výstavbe budovy.

Na terase pred vstupom do parlamentu si verejnosť mohla pozrieť techniku Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR, ako sú napríklad pancierovaná limuzína, policajné autá, motorky či statické ukážky pre deti. Na návštevníkov čakal sprievodný program aj v areáli Bratislavského hradu. Verejnosť sa tešila z ukážok vojenskej, policajnej i hasičskej techniky a rôznych dynamických či kynologických ukážok policajných útvarov či Finančnej správy SR.

Pozrite si anketu s návštevníkmi DOD:

Na deň otvorených dverí v národnej rade prišli návštevníci z rôznych kútov Slovenska. tešia sa najmä na rokovaciu sálu ktorá je bežne neprístupná, ale aj na samotných poslancov parlamentu.

​​Návštevníci sa môžu stretnúť s poslancami NR SR

Priestory Západnej terasy Bratislavského hradu sú venované prezentácii poslaneckých klubov, kde sa návštevníci mohli stretnúť s poslancami NR SR. Cukrová vata, koláče, ale aj knihy či tričká. To všetko ponúkali parlamentné poslanecké kluby. V galérii na Západnej terase bola nainštalovaná výstava s názvom Strechy sveta od maliara Miroslava Matuščina. Priamo v Bratislavskom hrade boli v južnom krídle Hradného paláca sprístupnené priestory Zrkadlovej siene, Sály federácie či Porcelánového salónika, ktoré slúžia prevažne na účely prijatia zahraničných ústavných činiteľov. V priestoroch Bratislavského hradu mohli občania počas DOD bezplatne navštíviť expozície Slovenského národného múzea - Historického múzea.

Pri Severných hradbách Bratislavského hradu bola vyhradená zóna zdravia s pestrou škálou aktivít zameraných na prevenciu a diagnostiku rozličných zdravotných problémov. Okrem toho si návštevníci v areáli Severných hradieb mohli prezrieť výstavu o africkom umení, ako aj prezentáciu stredovekých remesiel, ktorá sa bude nachádzať pred Zimnou jazdiarňou. 

Návštevníci budú mať možnosť prezrieť si originál Ústavy SR

V Záhradnom pavilóne Bratislavského hradu mal Štátny archív v Bratislave pripravenú výstavu o národných a štátnych symboloch a taktiež mali návštevníci možnosť prezrieť si originál Ústavy SR a Memoranda národa slovenského. Parlamentný inštitút Kancelárie NR SR si prichystal workshopy o hodnotách demokracie, slobody, o ľudských a občianskych právach a úlohe Národnej rady SR v štáte. Kancelária NR SR v areáli Bratislavského hradu sprístupnila aj nálezy mimoriadnej historickej hodnoty z obdobia pred Kristom, a to v podobe plánovanej Keltskej cesty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy