Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Pripomíname si Deň Ústavy SR. SNR ju prijala pred 32 rokmi
Zdielať na

Pripomíname si Deň Ústavy SR. SNR ju prijala pred 32 rokmi

BRATISLAVA / Slovenská národná rada schválila ústavu presne pred 32 rokmi. Stalo sa tak štyri mesiace pred vznikom samostatnej Slovenskej republiky, ktorá vznikla 1. januára 1993 po rozpade Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky.

Deň Ústavy už nie je dňom pracovného pokoja

Prijatie Ústavy z 1. septembra 1992 sa od roku 1994 pripomína ako štátny sviatok. Od januára tohto roka sa však zmenil zákon a už nie je dňom pracovného pokoja. Znamená to teda, že napríklad obchody sú klasicky otvorené podľa nedeľňajších otváracích hodín. Podobne to funguje aj pri 28. októbri, ktorý je štátnym sviatkom vzniku Československa, no nie dňom pracovného pokoja.

Video zo slávnostného vztýčenia vlajky si môžete pozrieť tu:

​​​Ústava si počas svojej existencie prešla viacerými novelizáciami

Ústava sa skladá z preambuly a deviatich hláv. Počas svojej existencie prešla viacerými novelizáciami Počas Dňa otvorených dverí v Národnej rade si budú môcť návštevníci pozrieť bežne neprístupné priestory a čaká na nich aj bohatý sprievodný program v areáli hlavnej budovy parlamentu a Bratislavského hradu.

ZMOS: Ústava SR formuje slovenskú štátnosť a zaručuje fungovanie demokracie

Ústava SR je kľúčový dokument, ktorý formuje slovenskú štátnosť a zaručuje fungovanie demokracie. Pri príležitosti dňa výročia prijatia Ústavy SR to uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. "Tento kľúčový dokument našej histórie nie je len právnym základom našej krajiny, ale aj garantom územnej samosprávy, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou každého demokratického štátu a základným pilierom jeho fungovania," povedal Božik.

Slovenská ústava je podľa neho aj symbolom národnej identity a suverenity. Za dôležité považuje, že územná samospráva definovaná v ústave zohráva kľúčovú úlohu v demokratickom systéme na Slovensku. "Práve ústava zabezpečuje, že mestá a obce majú právomoci a zodpovednosti, ktoré im umožňujú prispievať k rozvoju a zlepšovaniu kvality života na miestnej úrovni," podotkol Božik.

Dodal, že Deň Ústavy SR je príležitosťou na reflexiu o úspechoch a plánovanie budúcich krokov. Spoločným cieľom musí byť podľa Božika pokračovanie v úsilí o zlepšovanie kvality života občanov, podporu hospodárskeho rastu a rozvoj našich miest a obcí. Predseda ZMOS zároveň pripomenul, že Ústavu SR prijali v roku 1992 a predstavuje najvyšší právny rámec, ktorý definuje princípy štátneho zriadenia, deľbu moci, a zároveň garantuje ľudské práva a slobody pre všetkých občanov Slovenska vrátane národnostných menšín. "Tento dokument je dôkazom našej odhodlanosti budovať právny, demokratický a slobodný štát, ktorý je domovom pre všetkých jeho obyvateľov," poznamenal predseda ZMOS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy