Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Slovensku chýbajú bazény. Olympijsky bazén nenájdete ani v hlavnom meste
Zdielať na

Slovensku chýbajú bazény. Olympijsky bazén nenájdete ani v hlavnom meste

SLOVENSKO / Na parížskej olympiáde malo Slovensko najmenšiu výpravu v histórii, ale dostali sa tam dvaja plavci. Zdalo by sa teda, že tento šport má u nás relatívne slušné podmienky. Lenže je to presne naopak. Olympijský – teda päťdesiat metrový bazén dnes nenájdete ani v našom hlavnom meste.

​Rekonštrukcia na Pasienkoch stále pokračuje

Na webovej stránke plavárne Pasienky v Bratislave píše, že je otvorená. Na stránke sú síce napísané aj aktuálne otváracie hodiny, ale keď prídete priamo sem, nezaplávate si. Rekonštrukcia totiž stále pokračuje. "Pozrel som sa na internet, na stránke otvorené, prídem a s hrôzou zistím, že je to zavreté," povedal sklamaný návštevník.

Profesionálne zázemie plavcom chýba ako soľ a na urýchlenie rekonštrukcie sa už ozývajú nervózne hlasy. Investori ale volajú po trpezlivosti. "Tým, že plaváreň nemá taký veľký finančný zdroj, tak to bohužiaľ dlho trvá, za čo sa chceme ospravedlniť, ale tá snaha je to posunúť ďalej," vyjadril sa architekt a syn pôvodného architekta René Kosman. "Tá rekonštrukcia tam prebieha už dlhodobo, ale určite si Bratislava zaslúži infraštruktúru tej najvyššej úrovne a budeme sa tomu snažiť pomôcť ako sa len dá," uviedol minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi.

Plaváreň chcú zrekonštruovať do 21. storočia

"V tej päťdesiatkovej hale sú nové obklady, nový strop, nové osvetlenie, nové podlahy budú, bude kúrenie v podlahe, to je zásadnejšia zmena. Budú žľaby v podlahe. Snažíme sa tú plaváreň zrekonštruovať do 21. storočia," priblížil Kosman. Dôkazom je aj kompletne zmodernizovaná strojovňa po päťdesiatich rokoch. Klesne tak spotreba elektriny aj vody. Obnova strojovne stála zhruba milión eur a mala by slúžiť najmenej štyridsať rokov.

"Nazývame to, že srdce plavárne, lebo tu sa čistí voda aj všetko. Bez toho by sme nemohli fungovať. Sme zatiaľ najmodernejší na Slovensku, čo sa týka 50 metrových bazénov," povedal vedúci údržby Ladislav Kroscan. Stav bazénov je alarmujúci na celom Slovensku. Krytých päťdesiatok je na Slovensku len pár a navyše nie všetky sú prístupné. Nové sa zatiaľ neplánujú.

Investori tvrdia, že najhoršie majú za sebou

"Otázka je, či je nutné mať päťdesiatky, či nestačí tá infraštruktúra pre ten vrcholový šport," skonštatoval Keketi. Slovenská plavecká federácia však môže pre konanie národných mítingov využívať iba šesť päťdesiat metrových bazénov. V podstate je zázrak, že sa z takýchto podmienok podarilo dostať dvoch plavcov na parížsku olympiádu. "Teraz trénujeme vo všetkých plavárňach v 25-kách v Bratislave, ktoré sú otvorené. Kde sa v Bratislave dá, tam plávame," uviedol slovenský plavec Richard Nagy

"Zdržalo sa to hlavne tými poruchami, ktoré sa objavovali pri tých jednoduchých rekonštrukciách a naväzovali ďalšie a ďalšie," informoval Kosman. "Je to smutné a mrzí ma, že to je ešte stále zatvorené," povedal Nagy. Investori tvrdia, že najhoršie majú za sebou a ak pôjde všetko ako má, zaplávať v 50 metrovom bazéne si budete môcť na prelome októbra až novembra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy