Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Univerzity a realitky spojili sily: Nové bývanie pre študentov
Zdielať na

Univerzity a realitky spojili sily: Nové bývanie pre študentov

SLOVENSKO / Si študent, nedali ti internát a prenájom nevieš zohnať. Takto vyzerá situácia nielen v hlavnom meste, ale aj na celom Slovensku. A keďže aj univerzity majú z dôvodu rekonštrukcií internátov obmedzené kapacity, boli donútené vymyslieť pre svojich študentov plán B. Spolupráca vysokých škôl a realitných kancelárií priniesla na trh nové ponuky komerčného bývania.

Vysoký dopyt po prenájmoch len ponúk je málo. A keď aj nájdeš, majiteľ dá prednosť niekomu inému. Aj toto bol doposiaľ problém nejedného študenta. "Negatívny vzťah prenajímateľov voči študentom je po celom Slovensku. Mnohí prenajímatelia majú obavu prenajať svoju nehnuteľnosť študentom. Obávajú sa poškodenia takejto nehnuteľnosti. Prípadne sa obávajú, že študenti nebudú platiť," informoval realitný maklér Ján Palenčár.

Situácia by sa však vraj mala zmeniť. Majitelia bytov si môžu po novom nehnuteľnosť pripoistiť napríklad aj pre prípad neplatenia nájmu podnájomníkom. "Pokiaľ vznikne nejaký dlh na nájomnom, ale i na službách, prípadne nejaké nedoplatky, prípadne výmaľba, upratovanie, všetko pokryjeme. Samozrejme sú tam škody spôsobené nájomcom," uviedol konateľ Rentodo Tomáš Knebl.

A pomôcť študentom s ubytovaním by mohla aj nová dohoda, ktorú iniciovali vysoká škola múzických umení a vysoká škola výtvarných umení

"Po získaní informácie o plošnej rekonštrukcii internátov vysokých škôl v Bratislave sme sa rozhodli pomôcť našim študentom v hľadaní vhodného a prístupného ubytovania, ktorého je v Bratislave aj za normálnych okolností málo. Ako aj VŠMU, aj my sme sa v uplynulých rokoch spoliehali na kapacity ďalších vysokých škôl," tak znelo stanovisko manažérky VŠVU Barbory Komarovej.

"Spolupráca má viacero úrovní. Jedna z úrovní je to že, Snažíme sa presvedčiť majiteľov bytov, aby sa nebáli prenajať byt študentom," pokračoval Palenčár.

K zlepšeniu situácie by mal prispieť aj nový portál Národnej asociácie

"V rámci portálu domirek pripravujeme označenie bytov, kt. sú prioritne určené pre študentov. aby študenti nemuseli obvolávať to množstvo bytov," zakončil Palenčár. Portál má tiež zefektívniť prácu maklérov realitných kancelárií. Študentom po novom ponúknu len tie byty, ktoré sú im majitelia ochotní prenajať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy