Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Muža, ktorý kradol v dome vojnového veterána Vladimíra Strmeňa, vzali do väzby
Zdielať na

Muža, ktorý kradol v dome vojnového veterána Vladimíra Strmeňa, vzali do väzby

BANSKÁ BYSTRICA / Banskobystrický okresný súd v nedeľu (1.9.) podvečer rozhodol o väzbe pre 39-ročného muža, ktorý čelí obvineniam z krádeže v dome veterána Vladimíra Strmeňa. Priameho účastníka partizánskych bojov vykradol počas osláv SNP, kde bol Vladimír Strmeň hosťom. Ukradol prsteň, hotovosť vo výške dvesto eur a rôzne pamätné mince. Rozhodnutie súdu je právoplatne a sťažnosť nepodal ani muž, ani prokurátorka. Sudkyňa uviedla, že sa na prípad nevzťahuje novela trestného zákona, lebo škoda bola viac ako sedemsto eur.

​​V jeho byte našli kriminalisti veci, ktoré z domu ukradol

Lukáša (39) s putami na rukách eskortovali policajti na Okresný súd v Banskej Bystrici, krátko pred šiestou večer. Prokurátor preňho žiadal väzbu, aby nemohol pokračovať v trestnej činnosti. Muža zadržali kriminalisti v jeho byte v Banskej Bystrici, krátko po čine. Našli tam aj veci, ktoré ukradol v dome vojnového hrdinu Vladimíra Strmeňa. Tvrdil však, že dom si vybral náhodne a netušil, kto tam býva. Na zahladenie pachových stôp v dome rozsypal korenie. Vyšetrovateľ po výsluchu Lukáša obvinila z krádeže a obmedzovania domovej slobody. Keďže uňho našli veci z domu partizána, krádež priznal.

​Novela trestného zákona sa na prípad nevzťahuje

Rozhodovanie na okresnom súde netrvalo ani pol hodinu. Po Lukášovej výpovedi súd rozhodol, že ho bude stíhať väzobne. Zo súdu tak odišiel s putami na rukách. "Z dôvodu preventívnej väzby, to znamená, že bola obava, že by mohol v trestnej činnosti pokračovať s tým, že pokiaľ ide o novelu Trestného zákona, ktorá vstúpila do účinnosti od 6. augusta 2024, tak v tomto prípade sa to nedotklo, nakoľko jednak aj škoda bola viac ako sedemsto eur, ale okrem toho sa obvinený ešte dopustil aj prečinu porušovania domovej slobody. Takže naozaj novela Trestného zákona v tomto prípade neovplyvnila trestnosť trestného činu," informovala sudkyňa okresného súdu Banská Bystrica.

​Voči mužovi sú v súčasnosti vedené viaceré trestné stíhania

"V minulosti bol muž sedem krát trestne stíhaný pre majetkovú trestnú činnosť," informovala hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica Mária Faltániová. Obvinený pred mesiacom počas razie dobrovoľne vydal z garáže bronzovú sochu olympionika. Jej krádež nahlásilo mesto pred niekoľkými mesiacmi. Socha vytvorená akademickým sochárom Jánom Ťapákom pri príležitosti olympiády mládeže zmizla z podstavca pri atletickom štadióne. Aj z tejto krádeže je obvinený.  "V súčasnosti sú proti nemu vedené viaceré trestné stíhania za krádež, porušovanie domovej slobody a poškodzovanie cudzej veci a podaný je aj návrh na obžalobu za inú trestnú činnosť," dodala Faltániová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy