Zatiahnuté
13°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Žiaci zasadnú po letných prázdninách do školských lavíc
Zdielať na

Žiaci zasadnú po letných prázdninách do školských lavíc

SLOVENSKO / Prázdninám definitívne odzvonilo. Vyše 720-tisíc žiakov základných a stredných škôl opäť naplnili školské lavice. Z toho prvýkrát nastúpilo asi 62-tisíc detí. Školákov však v tomto roku čaká niekoľko zmien. Stovky škôl prechádzajú na novú reformu vzdelávania. Minister školstva aj prezident Peter Pellegrini otvorili nový školský rok v Banskej Bystrici. Viac sa dozviete vo videu.

Školy otvoria svoje brány pre približne 528-tisíc žiakov základných škôl a okolo 214-tisíc žiakov stredných škôl. Do lavíc si prvýkrát sadne aj vyše 62-tisíc prváčikov základných škôl. TASR o tom informovalo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR. V tomto školskom roku prechádza od septembra na nový školský vzdelávací program ďalších 400 základných škôl. Učebné osnovy sa tam prispôsobia moderným potrebám.

Vzdelávací systém musí podľa rezortu začať pripravovať žiakov na budúcnosť iným spôsobom. "Potrebujeme ich. Potrebujeme školy, ktoré deti vybavia praktickými zručnosťami a kritickým myslením. Potrebujeme mladú úspešnú generáciu, ktorá vie riešiť problémy a prispôsobovať sa novým výzvam," podotkol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Jednou z priorít je duševné zdravie

V oblasti personálnej politiky plánuje MŠVVaM zmeny v kompenzačných príspevkoch pre pedagogických zamestnancov. Rozšíri sa tam okruh oprávnených príjemcov a zvyšuje sa podpora pre tých, ktorí pracujú v náročnejších podmienkach, napríklad na školách s vyšším podielom detí zo sociálne znevýhodneného prostredia, priblížilo.

Jednou z priorít rezortu školstva je aj duševné zdravie. Rezort pripomína, že je dôležité deťom pomôcť pripraviť sa na návrat do školy. "Otvorená komunikácia s deťmi o ich obavách a pocitoch je v tomto prípade kľúčová - podporte ich v zdieľaní a uistite ich, že ich pocity sú v poriadku. Rodičia môžu deťom pomôcť vytvárať pozitívne očakávania. Dobré je zamerať sa na príjemné rituály spojené so školou," radí ministerstvo.

Je potrebné podporiť socializáciu detí

Za vhodné považuje taktiež podporiť socializáciu detí, napríklad stretnutiami s novými spolužiakmi. Zároveň odporúča pripraviť deti aj na možné ťažkosti a ubezpečiť ich, že majú podporu svojich najbližších aj pedagógov v škole. "Rodičia by mali taktiež dávať pozor na to, aby deti neboli preťažené mimoškolskými aktivitami a mali dostatok času na oddych," uviedlo MŠVVaM. Doplnilo, že prvý deň v škole sa dá premeniť na pozitívny zážitok, napríklad spoločným výletom na zmrzlinu či do cukrárne, aby sa deti tešili na nový začiatok.

Rozhovor s pani učiteľkou o priebehu prvé dňa v novom školskom roku a o tom, ako motivovať žiakov čítať v jednej z bratislavských škôl si môžete pozrieť tu: 

Polícia dohliada v prvé dni školského roka na bezpečnosť žiakov

Policajti budú v prvé dni nového školského roka dohliadať na bezpečnosť žiakov. Hliadky budú v prvý deň školského vyučovania na frekventovaných miestach v blízkosti školských zariadení a kontrolovať budú aj dodržiavanie dopravných predpisov a pravidiel. Polícia vyzýva žiakov, aby sa na cestách správali zodpovedne, ohľaduplne a dodržiavali dopravné predpisy a pravidlá. TASR o tom informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Policajti upozorňujú vodičov, aby nejazdili agresívne a obzvlášť v obytných zónach, kde sa predpokladá zvýšený pohyb školopovinných detí, zvýšili obozretnosť a jazdili opatrne. Zároveň vyzývajú rodičov, aby učili svoje deti zodpovednosti a samostatnosti. "Zodpovedný rodič venuje svojim deťom dostatok pozornosti a pripomenie im rady a odporúčania, ktorými môže prispieť k zvýšeniu ich bezpečnosti," priblížila Hrabovská.

Dieťa treba poučiť o pravidlách cestnej premávky

Železničná polícia bude zároveň dohliadať na obozretnosť školopovinných detí a mládeže, ktorí na presun do školy používajú železničnú dopravu. Dieťa treba podľa polície primerane veku poučiť, že na vozovku môže chodec vstúpiť len vtedy, ak skontroluje dopravnú situáciu a cez cestu má zásadne prechádzať len po vyznačenom priechode pre chodcov alebo cez nadchod či podchod. "Kde nie je vyznačený priechod pre chodcov, je možné cez cestnú komunikáciu prejsť najkratším smerom kolmo na os vozovky," vysvetlila Hrabovská. Počas prechádzania by sa nemal chodec rozptyľovať zbytočnosťami, nezastavovať sa, ale dokončiť presun na druhú stranu cesty.

Policajti upozornili, že častou príčinou vzniku nehody s účasťou chodcov je, ak chodec vstupuje na vozovku spomedzi zaparkovaných vozidiel, odkiaľ nemá na vozovku dostatočný výhľad. Polícia tiež pripomína nutnosť používania reflexných prvkov, ktoré by mal mať školák na viditeľnom mieste. "Presun na voľnočasovú aktivitu si treba naplánovať v dostatočnom predstihu. Aj nepozornosť uponáhľaného školáka, ktorý nedodržiava dopravné predpisy a pravidlá, môže spôsobiť dopravnú nehodu," doplnila Hrabovská.

Príhovor Petra Pellegriniho k začiatku nového školského roku si môžete pozrieť tu: 

Prezident SR Peter Pellegrini otvoril v pondelok nový školský rok na Základnej škole (ZŠ) Slobodného slovenského vysielača v Banskej Bystrici, ktorú aj sám v minulosti navštevoval. Žiakom zaželal veľa úspechov, no upozornil aj na nedostatok pedagógov v školstve či nástrahy, ktoré prinášajú moderné technológie. "Bolo to pre mňa aj veľmi dojemné, pretože som absolvent tejto školy. Som nesmierne rád, že som dnes mohol otvoriť školský rok práve na škole Slobodného slovenského vysielača akurát v roku, kedy si pripomíname 80. výročie Slovenského národného povstania," uviedol Pellegrini.

Prezident skonštatoval, že si pri návšteve školy, ktorú kedysi navštevoval, uvedomil veľký generačný rozdiel, keď sú súčasní žiaci každodenne obklopení modernými technológiami. "Zaprial som deťom, aby našli správny balans medzi technológiami a skutočným životom, aby sa nezabúdali hýbať a uprednostňovali vždy živých priateľov pred tými virtuálnymi. Aby sa vyvarovali na sociálnych sieťach rôznym hoaxom a nepravdivým informáciám," povedal Pellegrini.

Slovenskému školstvu prezident zaželal úspešný školský rok. Pripomenul tiež, že v súčasnosti prechádza veľkou transformáciou a ďalšie stovky škôl prechádzajú na nový spôsob výučby. Upozornil aj na nedostatok kvalifikovaných učiteľov. "Tak ako v zdravotníctve je nedostatok lekárov a zdravotných sestier, Slovensko čelí už aj nedostatku kvalitných pedagógov," skonštatoval Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy