Polojasno
19°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Barokový most sa čoskoro zrúti. Kto zachráni unikátnu pamiatku?
Zdielať na

Barokový most sa čoskoro zrúti. Kto zachráni unikátnu pamiatku?

BRATSIALAVA / Pri hraniciach s Rakúskom sa nachádza unikátny barokový most. Problémom je, že sa zrejme čoskoro zrúti. Stojí na území Štátnych lesov, ktoré na jeho opravu nemajú peniaze. O jeho rekonštrukciu by sa rada postarala mestská časť Jarovce, ale najprv musí získať most do svojho vlastníctva.

Postavili ho pred tristo rokmi

​Barokový most postavili pred takmer tristo rokmi, aby preklenuli mŕtve rameno Dunaja. Nachádza sa v bratislavskej mestskej časti Jarovce. Je v lese na polceste medzi zámkom v Kittse a kaštieľov v Rusovciach. Niekedy tam boli krásne záhrady. "Pre nás je zaujímavý tým, že obsahuje dva oblúky. Pričom ten stredový pilier má v základe zamurované aj isté materiály, ktoré pravdepodobne pochádzajú zo staršej rímskej stavby," opísal odborný radca Krajského pamiatkového úradu v Bratislave Karel Prášek.

Veľmi zlý technický stav

Napriek tomu, že je to unikátna stavba, je vo veľmi zlom technickom stave. Hrozí, že sa môže zrútiť. Pracovníci štátnych lesov ho oplotili pletivom. "Kvôli tomu, aby návštevníci po moste nechodili, mohli by si spôsobiť aj zranenie, ale aj ďalší rozpad mosta," povedal vedúci výrobno-technického úseku, Lesná správa Šaštín - Stráže, Lesy Slovenskej republiky Martin Matys. Bratislavská mestská časť Jarovce by ho chcela získať do vlastníctva, aby ho mohla zrekonštruovať. "Každú chvíľu, keď sledujem rôzne výzvy na čerpanie peňazí na obnovu kultúrnych pamiatok, tak má mrzí, že nemáme možnosť tieto fondy čerpať," povedal starosta bratislavskej mestskej časti Jarovce Jozef Uhler.

Na rekonštrukciu chýbali zdroje

Ako uviedol starosta, o tento most mal záujem ešte jeho predchodca, ale vtedy s tým Štátne lesy nesúhlasili. Urobili aj projekt, chceli ho zrekonštruovať, ale nemali na to finančné zdroje. Toto je zrejme dôvod, prečo teraz most nechcú. "Situácia je momentálne v procese konania, hľadáme možnosti prevodu tohto majetku na obec a verím, že k tomu dospejeme," dodal Matys. "Lesy Slovenskej republiky prejavili záujem o to, aby sme sa o naďalej už starali my," doplnil Uhler. "Je ho možné obnoviť, najlepšie v súvislosti s celkovou obnovou bažantnice, čo znamená historická zeleň, ktorá bola komponovaná v 18. storočí ako baroková záhrada z urbanistickými prvkami," dodal Prášek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy