Zatiahnuté
13°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
5 tipov, ako sa vyhnúť bolestivému karpálnemu tunelu
Zdielať na

5 tipov, ako sa vyhnúť bolestivému karpálnemu tunelu

INZERCIA / Bolesť zápästia v spôsobená syndrómom karpálneho tunela narúša každodenný život a postihuje čoraz viac ľudí. Prečítajte si praktické tipy, ako sa tomuto nepríjemnému ochoreniu vyhnúť.

Čo je karpálny tunel a ako sa prejavuje

V zápästí máme úzky priechod, cez ktorý prechádza 9 šliach zaisťujúcich ohýbanie prstov na ruke. Cez tento úzky tunel prechádza aj stredový nerv, ktorý prenáša senzorické signály, napríklad teplo a chlad, či bolesť z prstov do mozgu a signály naspäť z mozgu do prstov. Akonáhle sa zhorší zásobovanie krvou spôsobené opuchom a tlakom na tento nerv, začnú sa prejavovať typické symptómy – brnenie prstov, znížená citlivosť prstov alebo bolesť zápästia. Bolesť sa zhoršuje najmä v noci, keď vám môže brániť zaspať alebo budiť vás zo spánku. Neliečený syndróm karpálneho tunela môže viesť k strate
citlivosti prstov.


Koho postihuje syndróm karpálneho tunela a aké sú jeho príznaky

Syndróm karpálneho tunela spôsobuje dlhodobá a neprimeraná záťaž zápästia. Dochádza k nemu najmä pri práci s počítačom, ale môže sa vyskytnúť aj u ľudí, ktorí pracujú za pásom, alebo hrajú na hudobné nástroje. Syndróm karpálneho tunela môže spôsobiť aj úraz ruky a ochorenia ako dna, artritída, nadváha alebo hormonálne zmeny (tehotenstvo, antikoncepcia, ochorenie štítnej žľazy). Rozvinutý karpálny tunel sa lieči fixáciou ruky, fyzioterapiou či medikamentóznou liečbou. Vďaka našim radám môžete minimalizovať riziko vzniku tohto nepríjemného ochorenia.

Vedeli ste, že syndróm karpálneho tunela postihuje 2-krát viac ženy ako mužov? Je to z dôvodu prirodzene užšieho karpálneho tunela u žien.

Karpálny tunel: Čo pomáha minimalizovať riziko vzniku

1. Dbajte na správnu polohu rúk a zápästí

Pri práci s počítačom by vaše zápästia a ruky mali byť v rovnej polohe. Nesmiete ich mať prehnuté nahor ani nadol, preto si správne nastavte výšku stola, stoličky a monitora. Pozor na notebook a jeho touchpad. Ak na ňom často pracujete, alebo surfujete na internete vo voľnom čase, dochádza k nadmernému ohýbaniu zápästia a podráždeniu nervov prechádzajúcich cez karpálny tunel. Vhodnejšie je pracovať s myšou.

2. Používajte ergonomickú myš, klávesnicu či podložku pod zápästie

Používajte ergonomickú myš, ktorá je navrhnutá tak, aby minimalizovala tlak na zápästie a predchádzala neprirodzenému ohýbaniu ruky. Ergonomická myš je buď klasická horizontálna, akú používa väčšina z nás, alebo špeciálna vertikálna. Skvelou pomôckou pod horizontálnu myš je podložka pod zápästie, ktorá dokáže ešte viac znížiť tlak na ruku, a tak predchádzať karpálnemu tunelu. Nesmieme zabudnúť na ergonomickú klávesnicu, kde si v závislosti od
modelu môžete nastaviť sklon klávesnice, obsahuje tiež opierku na ruky a svojim spracovaním umožňuje prirodzenejšie rozloženie rúk.

3. Využite ortézy na zápästia pri náročných aktivitách

Pri mechanicky náročných aktivitách je možné využiť ortézy na zápästia rúk. Poskytnú podporu a stabilizujú zápästia, aby boli v rovnej polohe, čím znížia tlak na karpálny tunel.

4. Dôležité sú pravidelné prestávky počas práce

Snažte sa pravidelne si robiť krátke prestávky počas práce, keď namáhate zápästia. Ak to vaša práca umožní, urobte si prestávku každú hodinu. Týmto jednoduchým opatrením výrazne znížite riziko vzniku karpálneho tunela.

5. Robte cviky na karpálny tunel

Princípom cvičenia pri prevencii vzniku karpálneho tunela je rozhýbanie namáhanej oblasti a prekrvenie zápästia. Veľmi jednoduchou metódou je stláčanie mäkkej loptičky, ktorú kúpite v obchode so zdravotníckymi potrebami. Efektívny cvik je sadnúť si vzpriamene a spojiť prsty obidvoch rúk, ako pri modlitbe. Potom pomaly spuste dlane dole smerom k podlahe, vydržte niekoľko sekúnd a vráťte dlane pomaly naspäť do počiatočnej polohy.

Najčítanejšie správy