Zatiahnuté
13°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Audit podľa ministerstva potvrdil porušenie zákona pri dotáciách v oblasti ľudských práv
Zdielať na

Audit podľa ministerstva potvrdil porušenie zákona pri dotáciách v oblasti ľudských práv

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Audit potvrdil manipulácie a porušenie zákona pri dotáciách v oblasti ľudských práv. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR preto tvrdí, že postupovalo pri zrušení dotačnej schémy v oblasti ľudských práv pre rok 2024 správne. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie rezortu spravodlivosti.

Audit tiež podľa rezortu konštatoval systémové, ako aj nesystémové zlyhania. "Preukázalo sa, že v zrušenej výzve bolo do procesu hodnotenia zaradených v rozpore so zákonom až 37 žiadostí, hoci vôbec nespĺňali zákonom stanovené kritériá, a postúpili do druhého kola s vysokou šancou získať požadovanú finančnú dotáciu," vysvetľuje MS.

V rukách dvoch osôb sa údajne zbierali oprávnenia

Celá organizácia poskytnutia dotácií v oblasti ľudských práv vo výške 769.500 eur bola pri zrušenej výzve v rukách dvoch zamestnancov ministerstva spravodlivosti, u ktorých sa kumulovali rôzne funkcie, priblížil rezort. "Riaditeľ odboru ľudských práv bol súčasne aj predsedom hodnotiacej komisie a administrátor žiadostí bol súčasne aj tajomníkom hodnotiacej komisie a zároveň aj podriadeným zamestnancom riaditeľovi odboru ľudských práv," spresnilo MS s tým, že v rukách dvoch osôb sa zbiehali rôzne oprávnenia a povinnosti, ktoré mali vplyv na udeľovanie dotácií žiadateľom. MS ďalej uvádza, že absencia akéhokoľvek vnútorného predpisu v tomto prípade otvorila cestu možným netransparentným postupom.

"Naoko sa tento hodnotiaci systém tváril ako najtransparentnejší, v skutočnosti stál na subjektívnom rozhodovaní dvoch ľudí. Je zarážajúce, že nie hodnotitelia, ale títo dvaja ľudia hrali kľúčovú rolu pri výbere kľúčových žiadateľov. Náhodný výber nie je náhodný, aj jeho výsledok môže byť pozmeňovaný bez akýchkoľvek pravidiel, k čomu aj vo viacerých prípadoch došlo," vysvetľuje štátna tajomníčka rezortu Katarína Roskoványi.

Riaditeľ údajne odnímal projekty a pridelil ich sebe samému

MS tiež tvrdí, že riaditeľ odboru ľudských práv v jednej osobe aj ako predseda hodnotiacej komisie bez akýchkoľvek pravidiel odňal konkrétnym hodnotiteľom projekty a pridelil ich sebe samému.

Audit podľa MS potvrdil aj nedostatočné overenie konfliktov záujmov jednotlivých členov hodnotiacej komisie. "Na základe výsledkov auditu je prvoradou ambíciou rezortu posilnenie transparentnosti, zabezpečenie rovnakých podmienok pre všetky zúčastnené subjekty. A tým aj spravodlivosti v prerozdeľovaní finančných zdrojov a v neposlednom rade zvýšenie dôvery verejnosti a efektivity fungovania celého systému poskytovania dotácií zo strany ministerstva," uzatvoril rezort.

Ministerstvo spravodlivosti SR vo februári informovalo o zrušení dotačnej výzvy na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024 s alokáciou 769.500 eur. Rezort mal podozrenia z manipulácie pri výbere úspešných žiadateľov o dotácie na podporu ľudských práv. Dotačný mechanizmus preto podrobil auditu.

Na obvinenia reaguje aj Nadácia Milana Šimečku

Nadácia Milana Šimečku sa vyjadrila, že odmietajú byť terčom útokov. "Nefinancujeme aktivity členov rodiny Šimečkovcov. Vieme to aj dokázať, všetky dotácie sú do centa riadne vyúčtované, transparentné a ministerstvami aj skontrolované. Naopak, sme tu pre všetkých občanov Slovenska bez rozdielu politickej príslušnosti či presvedčenia. Zo získaných peňazí financujeme vzdelávanie študentov, učiteliek, učiteľov, podorujeme umelcov v ich tvorbe, z našich aktivít má prospech široká verejnosť. Nezisťujeme a ani nepozeráme sa na to, koho volili," uviedla vo vyjadrení Veronika Fishbone Vlčková, riaditeľka Nadácie Milana Šimečku.

Dodala, že odmietajú akékoľvek podozrenia z ovplyvňovania nadácie a žiadajú, aby boli oboznámení s detailnými výsledkami auditu a konkrétnymi dôkazmi pochybení. 

Platforma pre demokraciu odmieta manipulatívne praktiky vlády

Platforma pre demokraciu vo svojom vyhlásení uviedla, že odsudzuje kampaň Roberta Fica proti občianskym organizáciám, ktoré sa venujú ochrane ľudských práv. "Zo strany vládnej moci ide o mimoriadne zákerný útok na občiansky sektor. V prvom rade, Ministerstvo spravodlivosti SR doteraz nezverejnilo finálny audit poskytovania dotácií prostredníctvom dotačného programu  "Ľudské práva". Zverejňovanie čiastočných výsledkov bez toho, aby sa dotknuté subjekty mohli oboznámiť so zisteniami auditu a adekvátne sa brániť, je neseriózne a v právnom štáte neakceptovateľné. V druhom rade, ministerstvo samo uvádza, že audit zistil údajné pochybenia na strane ministerstva nie na strane mimovládnych neziskových organizácií. To, že premiér túto situáciu zneužíva na osobné útoky a znevažovanie práce konkrétnych občianskych organizácií je  neakceptovateľné," vyhlásil Filip Vagač, programový riaditeľ Platformy pre demokraciu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy