Zatiahnuté
13°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Požiar v Borinke sa už nešíri, hasiči hasia lokálne ohniská na okrajoch
Zdielať na

Požiar v Borinke sa už nešíri, hasiči hasia lokálne ohniská na okrajoch

BORINKA / Dva dni už hasiči zasahujú v rozsiahlych lesoch nad Borinkou, hasili aj zo vzduchu. Horieť začalo 2. septembra popoludní, pričom oheň pohltil viac ako 80 tisíc metrov štvorcových. Na mieste sa vystriedali desiatky profesionálov a taktiež dobrovoľných hasičov. Dnes pokračovali hasením menších ohnísk.

​Horieť začalo v pondelok 2. septembra popoludní. Už prvotné informácie hovorili o tom, že požiar zasiahol plochu asi 40 000 metrov štvorcových. Nakoľko cesta k ohnisku bola komplikovaná, oheň sa suchým porastom rýchlo šíril. Pri hasení pomáhala aj letka ministerstva vnútra. Počas dňa zhodila na miesto požiaru 14 bambi vakov plných vody. "Vrtuľník letky ministerstva vnútra bol využitý najmä na odrezanie požiaru od ďalšieho, ešte viac neprístupného terénu a zabezpečil tak, aby sa ďalej už nešíril," povedal hovorca Hasičského a záchranného zboru BratislavŠtefan Koči.

Hasiči zasahovali v ťažko dostupnom teréne. Dobrovoľníci chodili načerpávať vodu z jazier. V horiacom lese zasahovalo takmer 30 hasičov. Aby sa dostali k zasiahnutému územiu využívali aj špeciálne terénne štvorkolky. Ďalšie desiatky dobrovoľných hasičov nosili vodu z jazera na vopred vytvorené stanovisko. Tam dopĺňali veľkokapacitnú cisternu, z ktorej čerpali ďalšie zložky. Kým sa im oheň podarilo dostať pod kontrolu, bola už tma.

Hasiči na druhý deň od rána hasili skryté ohniská. Na mieste bola asi dvadsiatka profesionálov. Požiar sa rozšíril na viac ako 86 tisíc metrov štvorcových plochy. Na monitorovanie používali hasiči drony s termovíziou. Dobrovoľníci aj 3. septembra prečerpali z jazera desiatky tisíc litrov vody. "Čerpáme vodu z rybníka do cisterien, ktoré vozia vodu na požiarovisko. Robíme plniaci systém Tatry cisterien," opísal Ján Gecler z Dobrovoľného hasičského zboru Pernek. "Príčina vzniku požiaru a výška materiálnej škody sú v štádiu vyšetrovania," dodal Koči. Lesy v tejto lokalite sú známe aj tým, že v niektorých častiach platí piaty stupeň ochrany. Prípadom sa už zaoberá aj polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy