Zatiahnuté
13°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
SNS avizuje veľké športové zmeny. Zlepší to šport, ale čo štátny rozpočet?
Zdielať na

SNS avizuje veľké športové zmeny. Zlepší to šport, ale čo štátny rozpočet?

BRATISLAVA / Slovenská národná strana avizuje veľké športové zmeny. Prvá sa týka trénerov. Ak jej zákon prejde, od nového roka nebudú platiť daň z príjmu, a to až do výšky 500 eur mesačne. Koučom chce zlepšiť podmienky a s nimi aj stav slovenského športu. Otázky však vzbudzuje dopad na štátny rozpočet. Už teraz ho potrebujeme okresať o viac ako miliardu a zatiaľ nie jasné, kde.

​Oslobodenie od daní z príjmov

Bratislavské Domino má na starosti viac ako 600 mladých futbalistov a futbalistiek. Predseda klubu návrh víta, pomôže vraj najmä trénerom-živnostníkom. "Je to určite taká vec, ktorá je motivujúca. Veľakrát tí malí ľudia si chcú založiť živnosť a počítajú, čo to bude stáť a toto by určite pomohlo pri rozhodovaní pre mladých chalanov. Aby si to aspoň vyskúšali," povedal predseda klubu SDM Domino Radovan Rumanovič.

Komárňanské volejbalistky postúpili do extraligy a ich tréner mal počas kariéry s klubmi zmluvu na trvalý pracovný pomer len jediný rok. Oslobodenie od daní z príjmov, aj keď do limitujúcej výšky, by privítal. Ale situáciu to zrejme nerieši. "Myslím si, že je to jeden z krokov, ktorý by mohol napomôcť slovenskému športu, ak by nám bolo možno odpustené platenie mesačných odvodov, alebo nejaké bonusy," vyjadril sa Kašper. "Najlepšie by bolo, ak by boli tréneri v kluboch zamestnaní a kluby by nemali veľkú finančnú záťaž," opísal tréner extraligového volejbalového družstva žien v Komárne Peter Kašper. Napriek tomu, že národniari si presadili vznik nového Ministerstva cestovného ruchu a športu, návrh zákona prichádza zo straníckej centrály. Ide o dielo skupiny poslancov, čo so sebou nesie jeden podstatný rozdiel - ostatné rezorty ani odborná verejnosť ho zatiaľ pripomienkovať nemôžu.

Negatívny vplyv na štátny rozpočet

Asi nikomu z našich divákov neušlo, že štát je v móde výrazného šetrenia, čo sa trochu bije s myšlienkou daňových úľav. V dôvodovej správe poslanci priznávajú negatívny vplyv na štátny rozpočet, nič konkrétnejšie však nepíšu. A preto legislatívu zatiaľ nechce podporiť ani opozícia. "Momentálne sa nevieme baviť o tom, aký to bude mať dosah na štátne financie," povedala poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Natália Nash. Otázky na túto tému sme adresovali rezortom športu aj financií už ráno. Do vysielania však ostali bez odpovede. Rovnako ako naše telefonáty zástupcom SNS. Ich predseda však už naznačil, že ide iba o začiatok tohto snaženia. Do športového zázemia chce dať každý rok 60 miliónov eur.

"Náš cieľ je urobiť audit infraštruktúry, analyzovať, ktorí športovci majú predpoklad dostať sa na olympiádu a priamo ich dotovať. Už o tom komunikoval minister, budú o tom tlačovky a budeme to vysvetľovať. Tam hádam nájdeme aj zhodu v opozícii," vyjadril sa v Analýzach 24 podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky predseda strany Andrej Danko (SNS). Ale ani tento zákon ešte nemusí prejsť v súčasnej podobe. Čo s ním urobí parlamentný proces a vplyv koaličných kolegov, netuší nikto.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy