Zatiahnuté
13°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Nové príspevky na sociálne služby: KDH tvrdí, že v praxi nebudú fungovať
Zdielať na

Nové príspevky na sociálne služby: KDH tvrdí, že v praxi nebudú fungovať

BRATISLAVA / Nový projekt odľahčovacej služby pre rodičov zdravotne znevýhodnených detí, ktorý spustilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky v pondelok 2. septembra, nebude v praxi fungovať. Pre zlé nastavenie podmienok pre rodičov znevýhodnených detí nebude táto služba podľa poslankyne opozičného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Martiny Holečkovej opäť využívaná.

​O akú formu sociálnej služby ide pri terénnej forme? Ide o to, že keď opatrovateľ príde do domácnosti je maximálna výška príspevku  9,93 eur na jednu hodinu. Pri ambulantnej forme, keď treba s dieťaťom dochádzať do miesta poskytovania sociálnej služby, to môžu byť najviac 3,97 eur za hodinu. No ak ide o pobytovú formu sociálnej služby, aj s ubytovaním, príspevok môže dosiahnuť až takmer 51 eur na jeden deň. Ešte dodám, že rodič má nárok umiestniť svoje zdravotne znevýhodnené dieťa do pobytového zariadenia na 30 dní v rámci jedného roka. V prípade ambulantnej či terénnej sociálnej služby to môže byť dokopy až 360 hodín ročne.

"Prispejeme na odľahčovaciu službu vo výške ekonomicky oprávnených nákladov, čo bude znamenať, že väčšinu nákladov za týchto rodičov i samosprávy preplatí štát," povedal Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky Erik Tomáš (HLAS-SD). "Je to naozaj cesta, ako uľahčiť situáciu v rodinách, kde sa rodičia starajú o deti so zdravotným postihnutím. Týka sa to detí do 18 rokov veku," opísala komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

"Minister Erik Tomáš (Hlas-SD) sám hovorí, že odľahčovacia služba je nevyužívaná preto, lebo rodičia nemajú dostatok prostriedkov na jej úhradu, no aj tak v novom projekte nastavilo jeho ministerstvo podmienky tak, že rodičia si budú musieť za túto službu zaplatiť a následne im ju o niekoľko týždňov preplatia úrady práce," uviedla Holečková. Upozornila, že tieto rodiny žijú často na hranici chudoby a na deň im ostáva len niekoľko eur. Nemôžu si tak dovoliť zaplatiť za odľahčovaciu službu a potom týždne čakať na to, kedy im ju štát preplatí.

Holečková dodala, že v prípade projektu ide o zlé systémové nastavenie podmienok pre rodičov zdravotne znevýhodnených detí. "Minister práce tento projekt nastavil pre rodičov detí vo veku šesť až 18 rokov, čo však s dospelými deťmi? Na Slovensku sú tisíce dospelých zdravotne znevýhodnených osôb, o ktoré sa starajú ich rodičia, ktorí sú často v dôchodkovom veku, a práve oni potrebujú podporu v podobe tejto služby," uzavrela. MPSVR prispeje cez pilotný projekt Podpora odľahčenia opatrovateľov rodinám zdravotne znevýhodnených detí na úhradu odľahčovacej služby v priemernej výške ekonomicky oprávnených prostriedkov. Rodičia budú môcť požiadať o preplatenie odľahčovacej služby vždy najneskôr do konca ďalšieho mesiaca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy