Jasno
19°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Koalícia podá návrh na odvolanie Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR, oznámil Fico
Zdielať na

Koalícia podá návrh na odvolanie Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR, oznámil Fico

BRATISLAVA / Návrh na odvolanie šéfa PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky podá skupina koaličných poslancov vo štvrtok 5. septembra. Informoval o tom na tlačovej konferencii premiér Robert Fico (Smer-SD). Návrh podpisujú poslanci za Smer-SD a SNS, žiadať budú mimoriadnu schôdzu.

Fico opakovane vyčíta Šimečkovi prepojenie nadácií, ktoré získali peniaze od štátu, na jeho rodinných príslušníkov, ako sú strýko, mama či partnerka. V tejto súvislosti spomenul aj vyjadrenie rezortu spravodlivosti, ktorý v pondelok 2. septembra informoval, že audit potvrdil manipulácie a porušenie zákona pri dotáciách v oblasti ľudských práv.

Mimoriadna schôdza by sa mala konať do siedmich dní od podania návrhu. Návrh na odvolanie bude predkladať podpredseda NR SR Tibor Gašpar (Smer-SD). Hlasovať o návrhu by sa malo podľa Fica tajne. Premiér neozrejmil postoje Hlasu-SD, ani ich nechcel komentovať. Povedal, že Smer-SD a SNS má dosť poslancov, ktorí môžu podať potrebné podpisy. Šimečkovi tiež premiér vyčíta, že zneužíva protesty proti ministrom, ktorí vedú rezorty kultúry či spravodlivosti. Sú to podľa Fica rezorty, v ktorých Šimečkova rodina "stráca finančné zázemie."

Predseda strany Hlas a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok zverejnil na sociálnych sieťach výzvu, aby Michal Šimečka odstúpil z funkcie podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy