Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Milovníci vody si prišli na svoje. Senecké jazerá a Dunaj ožili plaveckým podujatím
Zdielať na

Milovníci vody si prišli na svoje. Senecké jazerá a Dunaj ožili plaveckým podujatím

SENEC / Záver leta si milovníci vody spríjemnili preplávaním slnečných jazier v Senci a Dunaja v Bratislave. Medzi účastníkmi nechýbali žiadne vekové kategórie - štartovali plavci od 10 rokov až po seniorov. A ani zdravotné komplikácie neodradili niektorých plavcov od účasti. Naopak podľa vlastných slov vďaka láske k plávaniu dokážu prekonať samých seba.

​Približne dve stovky nadšencov sa rozhodlo spríjemniť si záver leta preplávaním Seneckých jazier. Začali už v skorých ranných hodinách. "Ide o prvý ročník akcie Preplávaj slnečné jazerá. Je to akcia, ktorá dáva priestor všetkým plavcom bez rozdielu," opísal Dalibor Martišovič, organizátor akcie Preplávaj Slnečné jazerá.

Zaplávať si prídu aj ľudia s handicapom

Svoje o tom vie aj pán Juraj, ktorého volajú Bleky. Hoci má len jednu nohu, necíti to ako svoj handicap. Pri plávaní používa špeciálnu plutvu. "Výsledky sú priaznivé chválabohu, stíham, odporúčam všetkým. Netreba to vzdávať, chlapci a dievčatá, treba sa venovať plávaniu. Plávanie je sloboda a úžasná vec," opísal Juraj Hricko, plavec z Vranovských vydier a účastník podujatia. 

"Mám pred operáciou kolena, ale vo vode mi to nevadí," povedala plavkyňa Mirka Novotná. Priznala mimoriadne skúsená plavkyňa, ktorá zvládla medzi mnohými podujatiami aj tzv. ľadovú míľu. "Absolvovala som rôzne majstrovstvá sveta v plávaní, diaľkové plávanie, plávam niekoľko desiatok rokov," dodala Mirka Novotná. 

Zhruba po hodine sa viacerí plavci začali objavovať v cieľovej rovinke. "Bolo to strašne pekné. Je to omnoho lepšie plávať vonku. V bazéne by ma to nebavilo. Toto bolo super," opísala plavkyňa Kateřina. 

Okrem iného sa plávala aj na Dunaji

Nejeden z plavcov sa chystal aj na známejšie plavecké podujatie TRANS DANUBE SWIM. "Áno, zúčastním sa už v podstate 4.x. Je to vynikajúca akcia," priblížil Ervin Polívka, organizátor akcie Preplávaj Slnečné jazerá. A o deň neskôr sa zhruba dve tisíc nadšencov rozhodlo preplávať Dunaj v Bratislave. "Už ide o 11. ročník a musím povedať, že je to najteplejší ročník, vyzerá to ako Karibik, voda má 22 stupňov, čo nikdy nemala doteraz," ozrejmil Ľuboš Fellner, organizátor podujatia Trans Danube Swim. 

Prvý ročník absolvovalo len 80 odvážlivcov. V súčasnosti je o akciu enormný záujem. Plavci by mali absolvovať aspoň základnú prípravu. "Je dobré sa trošku otužovať, trošku plávať, predsa len je to vyše 2 km dole prúdom. Človek musí byť trochu športovec," dodal Fellner. "Plávam každý deň v jazerách, nie som nejaký dobrý plavec, ale udržím sa nad hladinou," priblížil plavec Peter. 

Príjemné počasie a približne trojmetrová hladina Dunaja pokojne unášala plavcov a pripravila im poriadny zážitok. Tí prví z nich vyplávali na druhej strane rieky po štvrťhodine. "Lepšie než minulý rok. Minulý rok to bolo drsnejšie," priblížila plavkyňa Tereza.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy