Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Policajti odovzdali petíciu ministrovi vnútra, žiadajú lepšie podmienky
Zdielať na

Policajti odovzdali petíciu ministrovi vnútra, žiadajú lepšie podmienky

SLOVENSKO / Masívny odliv policajtov pokračuje a ak to pôjde takto ďalej, hrozí, že v uliciach nebude mať kto slúžiť. Policajti žiadajú vedenie o lepšie podmienky a ministrovi vnútra dnes do vlastných rúk odovzdali petíciu s 800 podpismi. Problém vidia v peniazoch, v poDstave, komunikácii či materiálnom vybavení.

"Poviem príklad, policajti z výkonu žiadajú teleskopy, žiadajú, aby mali detektory na drogy, ktoré konečne po 15 rokoch prišli, žiadajú, aby policajt keď príde do skladu, aby uniformu dostal, tu sme počúvali, že sa pol roka riešili ponožky," opísal policajt Igor Čulík. 

Pred budovu ministerstva vnútra prišli policajti z rôznych kútov Slovenska. Prišli s petíciou, ktorú podpísali stovky ich kolegov. Poukazujú na množstvo problémov, no tým najväčším je masívny odchod policajtov do civilu. To sa odzrkadľuje hlavne na základných útvaroch, kde pomaly nemá kto slúžiť. "Tak teraz majú dve mestečká a 20 dedín. Obvod sa zdvojnásobil, reakčný čas sa zdvojnásobil," priblížil policajt Štefan Birmon.

Minister chce odchodu policajtov zabrániť všetkými možnými spôsobmi

"Sme vlastne permanentne denná/nočná jedna hliadka dvaja policajti na dva obvody a občas ideme aj do tretieho obvodu na asistenciu, to je dosť veľký presun časovo. Ľudia si musia počkať potom teda dlhší čas, potom sa pýtajú čo Vám to tak dlho trvalo a tak žiaľ taký je personálny stav aký je," opísal policajt. 

Minister vnútra chce odlivu policajtov zabrániť zvyšovaním rôznych príspevkov. Od bývania, vlakov zadarmo či jednorazovými príspevkami. Rovnako hovorí aj o zvyšovaní platov. Podľa Eštoka kolaps v zbore nehrozí. "Podstatné je prijať nejaké kroky a ja som to niekoľkokrát garantoval, že tie kroky sme už aj prijali a budeme v nich pokračovať ďalej. Medzi priority ministerstva vnútra ja samozrejme zaradím aj to, aby sme sa pozreli na zvyšovanie platov policajtov. To nie je vec, čo vyriešim lúsknutím prsta," uviedol Matúš Šutaj Eštok, minister vnútra. 

Policajti majú spísať návrhy 

 "Tí ľudia majú toho už dosť a jednoducho niekto im potom niečo nasľubuje a ten chalan si dá do kopy 1,2,3 a oni to nesplnia," povedal policajt Čulík. 

Podľa policajtov hrozí, že do konca roka môže odísť až 4-tisíc príslušníkov. Tí, ktorí majú odrobených viac ako 20 rokov chodia v úvodzovkách do roboty za pár stoviek eur oproti tomu, čo dostanú na na výsluhovom dôchodku. "Povedzte mi čo s tým máme robiť? Ak sa tak policajt rozhodne my mu v tom nevieme zabrániť. Mal som teda prísť a povedať v máji, že valorizácia výsluhových dôchodkov nebude?" povedal Matúš Šutaj Eštok. 

"My nechceme odísť, my chceme slúžiť tejto krajine, týmto občanom, ale poniektorým už ventil dosť tečie a už je tak natlakovaný, že už len trošku ho vypustia a pôjdu preč. Odišlo 1170. A ďalších 3-4 tisíc môže odísť čo nechceme, čo nechce nikto," poznamenal policajt Čulík. "To spíšeme a dáme to dokopy a môžeme začať formulovať návrhy, ktoré by vrátili naspäť aspoň čiastočne zvrátili ten stav," priblížil policajt Štefan Birmon.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy