Jasno
18°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Slovenskí farmári čelia výzve: Eurofondy musia vyčerpať, inak hrozí ich prepad
Zdielať na

Slovenskí farmári čelia výzve: Eurofondy musia vyčerpať, inak hrozí ich prepad

BRATISLAVA / Slovenský agrosektor by mal do konca roka vyčerpať 267 miliónov eur zo starších eurofondov a budúci rok ďalších vyše 300 miliónov. Minister Takáč so stavovskými organizáciami vyzýval farmárov, aby ponúkané peniaze na projektové podpory čerpali rýchlejšie. Inak prepadnú.

Pôdohospodárska platobná agentúra

Richard Takáč povedal, že jeho rezort už pre zlepšenie situácie znížil byrokraciu, zefektívnil procesy a prijal nových pracovníkov na túto agendu. "Musíme všetci zamakať, keď nezamakáme, tak tie peniaze budeme vracať do Bruselu," povedal minister pôdohospodárstva Richard Takáč (SMER-SD). "Ak to nezvládnu, a vyzerá, že nezvládnu, tak to bude hanba aj pre ministerstvo, aj pre tých, čo si zažiadali a nevyčerpali," opísal člen výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo Alojz Hlina (SAS).

Kľúčovú úlohu v tomto má Pôdohospodárska platobná agentúra. Jej šéf hovorí, že mnohé veci už zefektívnili, zjednodušili a v zlepšovaní chcú pokračovať. Na druhej strane, aj prijímatelia peňazí by mali robiť menej chýb. "Veľký problém je nekompletnosť povinných príloh žiadostí o platbu," povedal riaditeľ pôdohospodárskej platobnej agentúry Marek 

Súčasťou problému je korupčný škandál

Keďže významná časť farmárov pôsobí na juhu, predsedníčka agrárnej komory na nich apelovala slovensko-maďarsky. "Oslovujú poľnohospodárov, takže ústretovosť zo strany PPA nikdy nebol taký," vyjadrila sa predsedníčka agrárnej komory Slovenska Helena Patasiová. Tieto peniaze nie sú určené len pre poľnohospodárov, ale aj pre potravinárov, či pre lesníkov. "Máme možnosť nákupu množstva modernej lesnej techniky, ktorá nám chýba na to, aby aj verejnosť videla, že v lesoch sa ekologicky hospodári," povedal predseda únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Milan Ovseník.

Súčasťou problému je však v minulosti zašpinený kredit PPA, zrejme najznámejší je korupčný škandál Dobytkár. "Agentúra má naozaj katastrofálnu reputáciu, to čo sa z nej vytvorilo je v pohľadoch farmárov veľmi zlá inštitúcia," povedal predseda Združenia mladých farmárov na Slovensku – ASYF Marián Glovaťák. "Garantujem, že PPA bude pod mojím vedením pracovať v prospech prijímateľov. Kľúčovým bude ochrana finančných záujmov Európskej únie a štátneho rozpočtu," dodal Čepko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy