Jasno
18°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Zapáchajúci problém: Výkaly z kanalizácie zatopili obyvateľom pivnice
Zdielať na

Zapáchajúci problém: Výkaly z kanalizácie zatopili obyvateľom pivnice

MEDZILABORCE / Zapáchajúci problém riešia v Medzilaborciach. To, čo má štandardne končiť v kanalizácii, zaplavilo pivničné priestory jednej z bytoviek. Dôvodom je problém s kanalizáciou, no zatiaľ sa nenašiel nik, kto by sa odhodlal ho odstrániť. Obyvatelia sa obracajú na radnicu, no podľa nej ide o súkromné byty, a tak si poruchu musia odstrániť sami. Infektologička však dvíha varovný prst - v Prešovskom kraji zúri epidémia žltačky a nefunkčná kanalizácia je časovaná bomba.

​​"Katastrofa tu je. Sa bojím, ja mám pani 7 detí. Ona je tiež chorá," opísala Zuzana Ferencová, obyvateľka jedného z bytov. "Do kanalizácie nejde, ide tu a do pivnice nám ide všetko. A to je smrad," opísala Eva Surmajová, obyvateľka bytovky. 

Problém s odpadom majú v bytovke v Medzilaborciach. Obyvatelia nám povedali, že to trvá už niekoľko mesiacov. Podľa slov 63-ročnej pani Evy pivničné priestory sú zaplavené asi do pol metra. Obsah sa jej dokonca tlačilo hore do bytu. "Máme malé deti. Toto všetko, ten odpad išiel mne do chyži," opísala pani Surmajová.

Vírusy z výkalov sa môžu preniesť aj vdýchnutím

Obyvatelia sa boja epidémie žltačky, aj keď v tejto časti Medzilaboriec sa ochorenie zatiaľ nevyskytlo. "Nefunkčná kanalizácia je obrovské riziko pre ľudí, ktorí okolí tejto kanalizácie bývajú," uviedla Emília Tkáčová, infektologička z nemocnice Svet zdravia v Humennom. Problémom nie je len prenesenie baktérií špinavými rukami či na topánkach, no do organizmu sa môžu dostať aj vdýchnutím aerosólu. Nehovoriac o nalietavaní hmyzu a premnožení hlodavcov. "Až ku nám do bytu smrtí. Deti vstávajú, vracajú, že ich žalúdok bolí," priblížila pani Ferencová. 

"Koly baktérie, enterokoky, enterovírusy, tie sa dostanú ľahko do tráviaceho, hlavne u malých detí, ktoré všetko pochytajú a tam tie bolesti brucha môžu byť výrazné až krvavé stolice, zápaly močových ciest a iné ťažkosti. Dokonca pri niektorých druhoch baktérií to môže viesť až k zápalu mozgových blán," opísala infektologička Tkáčová. 

Problém je vo vlastníctve bytovky

Regionálny úrad verejného zdravotníctva zatiaľ oficiálny podnet nedostal, a že ani nie sú vecne príslušní konať. "V prípade, že by nám bolo doručené podanie týkajúce sa prednej situácie, podanie by v zmysle zákona bolo postúpené na Mestský úrad Medzilaborce," znelo v stanovisku Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Humennom. 

Časť bytovky je súkromná, druhá polovica patrí mestu. Problém je už aj tam. "Nakoľko problém s kanalizáciou vznikol v časti bytového domu, ktorý nie je vo vlastníctve ani správe mesta Medzilaborce, ale je v súkromnom vlastníctve jednotlivých obyvateľov bytového domu, opravu vzniknutej poruchy si musia vlastníci bytov zabezpečiť sami a na vlastné náklady," znelo v stanovisku mesta Medzilaborce. 

Lekárka radí čím skôr problém odstrániť. Apeluje však aj na disciplinovanosť obyvateľov. "Sa to nevyrieši, pokiaľ sa nebude držať disciplína a nebude sa udržiavať kanalizácia a nehádzať tam to, čo tam nepatrí," dodala infektologička Tkáčová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy