Zatiahnuté
13°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
SNS chce post šéfa parlamentu, no blokuje zvýšenie minimálnej mzdy
Zdielať na

SNS chce post šéfa parlamentu, no blokuje zvýšenie minimálnej mzdy

BRATISLAVA / Ak sa nám nepodarí presadiť zákony, ktoré pomôžu ľuďom, je na mieste pýtať sa načo táto koalícia je. To sú slová lídra Hlasu Matúša Šutaja Eštoka. Reaguje tak na kroky strany SNS, ktorá si nárokuje nielen na post šéfa parlamentu, ale blokuje aj navýšenie minimálnych miezd, či zasahuje predkladanými zákonmi do rezortov svojich koaličných partnerov.

Koalícia musí šetriť

Strana SNS bez súhlasu koaličných partnerov do parlamentu predložila 12 noviel, ktoré sa v niektorých prípadoch dotýkajú cudzích rezortov a neberú ohľad ani na verejné financie. Koalícia pritom musí ušetriť miliardy eur. Strana Hlas preto vraví, že pre porušenie koaličnej zmluvy bude mať pri hlasovaní voľnú ruku. "Pán Danko pozná koaličnú zmluvu, je právnik, čítať vie," povedal Minister vnútra Slovenskej republiky a predseda strany Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD). Na otázku, či si poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Branislav Becík (HLAS-SD) myslí, že Andrej Danko ustúpi, odpovedal: "bude musieť."

SNS má pritom s Hlasom viac sporov. Doťahujú sa aj o to kto bude šéfovať parlamentu. "Predpokladám, že to asi nakoniec zostane Hlasu. Otázka je, za čo," povedal poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Michal Šipoš (hnutie SLOVENSKO). Na otázku, čo iné si pýta, alebo by chcel za to, že nebudete predsedom parlamentu odpovedal podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky a predseda strany Andrej Danko (SNS): "ja obdivujem vašu drzosť a prajem vám pekný deň."

Zvýšenie minimálnych dôchodkov

"Čo urobia, budem v plnej miere akceptovať. Ale toto nie je bod, ktorý by som považoval za najpodstatnejšie, pokiaľ ide o fungovanie vládnej koalície," vyjadril sa predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico. Chlieb sa môže lámať na konsolidácii, ale aj opatreniach z programového vyhlásenia vlády ako je napríklad navýšenie minimálnej mzdy. SNS podporu podmieňuje zvýšením minimálnych dôchodkov. Na otázku, čo by bolo dôsledkom, Eštok odpovedal: "tak potom si musíme vážne povedať, že načo táto koalícia je."

Súdržnosť koalície, ale otestuje aj odvolávanie podpredsedu Národnej rady Michala Šimečku. Hlasy na zvolanie mimoriadnej schôdze odovzdá Smer a SNS v parlamente už tento štvrtok 5. septembra. "Je to snaha o pomstu za dobrú opozičnú prácu. Premiér sa nevie preniesť cez to, že uprostred leta prišlo do ulíc 18-tisíc ľudí," opísal podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky a predseda strany Michal Šimečka (PS).

To, či k odvolávaniu aj príde ešte nie je isté. "My na otvorenie tejto schôdze potrebujeme aj hlasy strany Hlas," dodal Fico. "Očakávame od pána Šimečku, že sa vzdá pozície. Som presvedčený o tom, že ta schôdza ani nebude. Verím, že bude tak uvedomelý," dodal Eštok. Odpoveď na otázku, čo v prípade ak Michal Šimečka sám neodíde sme nedostali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy