Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Automobilka zastavuje výrobu: Problémy s dodávkami a pokles predajov
Zdielať na

Automobilka zastavuje výrobu: Problémy s dodávkami a pokles predajov

TRNAVA / Výrobné pásy trnavskej automobilky sa v stredu 4. a vo štvrtok 5. septembra zastavia. Dôvodom sú problémy s dodávkou komponentov. Zlé správy prichádzajú zároveň z Francúzska, kde má trnavský Stelanttis matku. Predaje áut sa tam prepadli viac ako o tretinu. Včera 4. septembra zároveň svetom otriasla informácia, že nemecký Volkswagen možno zatvorí v Európe historicky prvýkrát nejaké závody. Toto pre Slovensko ako automobilovú veľmoc nie sú dobré správy.

Trnava od dnešného rána do štvrtka 5. septembra stojí. Výrobné pásy sa zastavili a na stránke závodu sa dozvedáme. "Výnimkou sú sektory, kde zamestnancov o potrebe prítomnosti informuje nadriadený. Pre ostatných zamestnancov je vyhlásená prekážka v práci s náhradou mzdy 65 percent priemerného zárobku."

Či sa v piatok 6. septembra výroba opäť rozbehne, sa zamestnanci dozvedia vo štvrtok 5. septembra. Dôvodom je výpadok dodávky komponentov pri nábehu na nové modely. Zlé správy však prichádzajú aj z Francúzska, ktoré je pre Trnavu dôležitým trhom. Predaj autám v auguste klesol skoro o 25 percent. Dopyt ovplyvňujú najmä obavy Francúzov z vývoja ekonomiky. Podľa našich informácií má však zatiaľ trnavská automobilka objednávok viac než dosť.

​Podobne je na tom aj náš bratislavský Volkswagen. Koncom minulého týždňa začal s výrobou nových generácií dvoch modelov a chystá sa na nábeh nového elektrického SUV-čka. "V tejto súvislosti aj naďalej priebežne prijímame nových zamestnancov, najväčší dopyt je po odborníkoch s elektrotechnickým vzdelaním," uviedlo svoje stanovisko Volkswagen Slovakia. Dobrou správou je, že naše automobilky napriek tejto situácii veľké problémy nehlásia, nie sú však imúnne voči svetovému dianiu. Volkswagen už v utorok 3. septembra vyhlásil, že situácia je alarmujúca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy