Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Môže Slovenská informačná služba sledovať všetko, čo robíme na telefónoch?
Zdielať na

Môže Slovenská informačná služba sledovať všetko, čo robíme na telefónoch?

Zdroj: TV JOJ

SLOVENSKO / Slovenská informačná služba údajne disponuje sofistikovaným špionážnym systémom Pegasus. Informáciu o tom priniesol Denník N. Pegasus vyvinuli v Izraeli. Slúži na sledovanie čohokoľvek vo vašom mobile, počítači, a ďalších zariadeniach. Môže nielen sledovať, ale aj do telefónu či počítača umiestniť potenciálne diskreditačné materiály. Predstavitelia vládnej koalície odmietajú, že by Slovensko takýto systém vlastnilo. My sme sa zhovárali aj s europoslancom, ktorý bol členom vyšetrovacej komisie, ktoré pred rokmi vyšetrovala zneužitie tohto softvéru.

Možné získanie špionážneho nástroja Pegasus tajnou službou zásadným spôsobom ohrozuje podľa opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) demokraciu. KDH urgentne žiada vládnu koalíciu o sfunkčnenie Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS). Uviedli to v reakcii na informácie, ktoré priniesol Denník N. SIS pre TASR uviedla, že nemôže v tejto veci poskytnúť akékoľvek informácie.

Predseda poslaneckého klubu PS a člen Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti SIS Martin Dubéci považuje možnosť takéhoto zásahu do súkromia občanov za bezprecedentnú. "Ak tajná služba naozaj disponuje týmto potenciálne nebezpečným a veľmi kontroverzným nástrojom, znamená to ohrozenie súkromia každého občana. A keď pri tom nemá žiadnu kontrolu, je to zásadné ohrozenie demokratických princípov," tvrdí poslankyňa NR SR Zuzana Števulová (PS).

Juraj Krúpa z SaS naznačil prítomnosť Pegasusu na Slovenskej informačnej službe už na tlačovej besede v utorok 3. septembra:

Poslanec KDH František Majerský považuje za nevyhnutné, aby riaditeľ SIS predstúpil pred poslancov a dal jasné vysvetlenie, či daný systém Pegasus tajná služba má a či ho plánuje používať. Obáva sa zásahu do súkromia ľudí. "Už v júni som upozorňoval na to, že vláda chce viac sledovať svojich občanov. Čo je pre mňa neprijateľné. Teraz sa dozvedáme, že tajné služby môžu mať k dispozícii sledovací systém, ktorý dokáže sledovať takmer všetko z vášho telefónu. Nie tak ďaleko od nás bolo sledovanie zneužívané politicky. Vlády sledovali nepohodlných politikov a novinárov. Takáto vec v žiadnom prípade nemôže nastať," skonštatoval.

Hovorkyňa SIS Zuzana Morávková pre TASR uviedla, že metódy, formy a prostriedky spravodajskej činnosti vrátane informačno-technických prostriedkov sú utajovanou skutočnosťou. "Z uvedeného dôvodu nie je možné, vzhľadom na existenciu zákonnej prekážky, poskytovať v tejto veci akékoľvek informácie," doplnila. Podľa zdrojov Denníka N zrejme SIS získala nástroj na sledovanie mikrofónov, kamier aj displejov mobilných telefónov a na sťahovanie obsahu všetkých komunikačných aplikácií vrátane šifrovaných. Ako informoval, malo by ísť o systém Pegasus.

Čo je Pegasus?

Softvér Pegasus vyvinula izraelská spoločnosť NSO Group, slúžiť mal na sledovanie zločincov a teroristov. Firma a tiež izraelská agentúra pre kontrolu vývozu obranných technológií zdôrazňujú, že program predávajú len prevereným vládam. V minulých rokoch však médiá informovali, že program bol zneužitý na sledovanie asi 1 000 novinárov, predstaviteľov opozície či vysokých činiteľov v zhruba 50 krajinách. Program Pegasus podľa vyšetrovateľov umožňuje skrytý prístup k údajom uloženým v telefóne, skryté spustenie mikrofónu či kopírovanie webových stránok, ktoré zbadal užívateľ telefónu.

Pegasus bol v minulosti vo veľkom použitý napríklad v Poľsku. V apríli tohto roku poľský minister spravodlivosti Adam Bodnar povedal, že Pegasus bol v rokoch 2017 až 2022, teda v čase vlády strany Právo a spravodlivosť, nasadený proti 578 osobám a že ho používali tri rôzne vládne agentúry: protikorupčný úrad a tiež civilná a vojenská kontrarozviedka.

V apríli 2024 španielsky najvyšší súd obnovil vyšetrovanie používania špionážneho programu Pegasus na sledovanie premiéra Pedra Sáncheza a ďalších španielskych politikov. Podľa zistení vyšetrovateľov bol mobilný telefón Sáncheza napadnutý špionážnym programom päťkrát od októbra 2020 do decembra nasledujúceho roka. Užívatelia programu stiahli z premiérovho telefónu niekoľko gigabajtov dát. Špionážny program niekto použil aj na sledovanie telefónov vtedajších ministrov vnútra, obrany a pôdohospodárstva. V júli 2023 španielsky súd zastavil vyšetrovanie kauzy s odôvodnením, že izraelské úrady na vyšetrení veci opakovane odmietli spolupracovať.

Používanie systému Pegasus neumožňuje platná legislatíva

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) považuje informácie Denníka N o získaní odpočúvacieho systému Pegasus za neseriózne, ktoré navyše ich autorov usvedčujú z neznalosti problematiky. Poukázal pri tom na to, že prevádzkovanie tohto systému by bolo v rozpore s platnou slovenskou legislatívou. "Navyše tento systém sa nekupuje jednoducho, je extrémne drahý a aj jeho prevádzkovanie je drahé," upozornil Kaliňák po rokovaní vlády. Zverejnené informácie označil za snahu vyvolať ďalšiu politickú tému.

Tu si môžete pozrieť reakciu Roberta Kaliňáka:

Vierohodnosť informácií spochybnil ešte pred rokovaním vlády aj minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). O nákupe nemá žiadne informácie:

Tomáš Taraba, minister životného prostredia popiera použitie systému Pegasus:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy