Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Tamarka maturuje z domu: Po veľkom ohlase a zásahu ministerstva sa zákon mení
Zdielať na

Tamarka maturuje z domu: Po veľkom ohlase a zásahu ministerstva sa zákon mení

BRATISLAVA / Veľký ohlas vyvolala minulý týždeň reportáž o 19-ročnej Tamarke, ktorá bola pripravená maturovať, no pre zdravotné problémy nemohla prísť do školy. Dievča absolvovalo štyri roky gymnáziá zo svojej postele. Podľa úradníkov však zákon nepovoľuje maturitu z domu. Po telefonáte z ministerstva školstva je už všetko inak a Tamarka maturuje. Aj vďaka televízii JOJ, ktorá sa o prípad zaujímala.

​Príbeh Tamarky

​Príbeh vtedy 14-ročnej Tamarky sme spoznali v Siedmom nebi. Po jednom páde sa už nikdy nemohla vrátiť do školy tak, ako jej spolužiaci. Aj tí jej vysnívali aspoň jeden deň v škole. Dnes má 19 rokov, ďalšie diagnózy a učí sa iba zo svojej postele. Napriek tomu s vynikajúcim prospechom absolvovala štyri roky gymnázia s podporou mamy, ktorá sa o ňu stará sama v jednoduchom podnájme. A tu prišla stopka. Mame oznámili, že zákon síce umožňuje vyštudovať gymnázium z domu, no nie z domu aj odmaturovať. "Naše štúdium bolo celé štyri roky individuálne a bolo to ťažké. Pri niektorých predmetoch som robila aj vyučujúcu. Je to nefér, že sa nemôžu zúčastniť," povedala mama Tamarky Magdaléna.

Maturita a problémy s prevozom

Maturita by pre ňu znamenala bolestivý prevoz z Trnavy do Bratislavy a potom niekoľko hodín sústredenia. "Škola postupuje v súlade s legislatívou," povedal riaditeľ Spojenej školy Mokrohájska Ivan Ištok. "To je nereálne. Ona by tam nevydržala. Zvýšila by sa jej tendencia bolesti a nedokázala by sa sústrediť," pokračovala mama Tamarky. "Žiačka je svedomitá a seriózna. Mama jej musí pomáhať pri všetkom, lebo to inak nejde. Zdá sa mi to úplne nefér," vysvetlila učiteľka slovenčiny Dagmar Jurášková.

Zmena zákona a riešenie

O prípad sa zaujímal aj minister školstva a oznámil, že plánuje zmeniť zákon. "Už na tom kolegovia robia," povedal Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Tomáš Drucker. Tamarka bola v tom, že bude musieť počkať na ochotu poslancov. V pondelok 2. septembra, deň pred plánovaným termínom písomných maturít, prišla opäť zmena. Povolili jej odmaturovať z domu. "Maturujeme. Z ministerstva školstva ma kontaktovali v pondelok," povedala Magdaléna.

Maturita z domu

"Školský zákon ani vyhláška o strednej škole výslovne neuvádzajú miesto konania maturitnej skúšky, a teda nebránia tomu, aby sa jej jednotlivé časti a ich formy konali aj mimo priestorov školy," vydalo svoje stanovisko ministerstvo školstva. Od pondelka večera do utorka rána sa musela nakoniec pripraviť na to, že maturovať bude. Včera 3. septembra absolvovala písomnú časť zo slovenčiny. Dnes 4. septembra ráno prišla štvorčlenná komisia kvôli angličtine.

Štúdium na vysokej škole

Tamarka nám vysvetlila, že keď už nemá zelenú maturantskú stužku, obliekla si aspoň ona aj jej mama symbolicky zelené tričko. Okolo obeda už mala bolesti, zmaturovať ale chce aj preto, aby mohla študovať ďalej na vysokej škole. "Ja si myslím, podľa toho, čo ju zaujíma - biológia a chémia, že sa bude uberať týmto smerom," doplnila pani Magdaléna. Mama jej mohla asistovať a keď už Tamarka nevládala, mohla mame diktovať. Jej mama ale chce bojovať za to, aby iní rodičia nemuseli absolvovať pre maturitu tortúru ako oni a aby možnosť maturovať z domu pre takéto deti jednoznačnejšie uvádzal aj zákon. "Určite, riešim to aj pre iné deti," dodala mama Tamarky. Koncom mesiaca by mala mať Tamarka ústnu časť maturít. Maturovať by mala online z domu, tak ako to bolo počas covidu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy