Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jolana
15.9.2024
Súd potvrdil vinu za smrť malého Sebastiána. Rodičia si na jeho počesť zmenili priezvisko
Zdielať na

Súd potvrdil vinu za smrť malého Sebastiána. Rodičia si na jeho počesť zmenili priezvisko

NITRA / Dve lekárky a dve zdravotné sestry sú vinné za smrť trojročného Sebastiána. Krajský súd v Nitre potvrdil výrok okresného súdu. Ide o prípad spred siedmich rokov. Chlapček zomrel potom, čo ho v nitrianskej nemocnici hospitalizovali s podozrením na cukrovku. Zronení rodičia si na jeho počesť nechali oficiálne zmeniť priezviská na Sebinko a Sebinková. Po siedmich rokoch sa dočkali súdneho verdiktu, aj keď ten im už milovaného syna nevráti.

Niekoľko súdnych pojednávaní, odvolávania, nové posudky a kolotoč vypočúvaní. Toto všetko sprevádzalo rodičov od smrti ich milovaného synčeka Sebastiána. "V januári to už bude osem rokov, čo zomrel náš Sebinko," povedala mama Sebastiána, Dominika Sebinková. Na dnešné pojednávanie prišla iba jedna z lekárok. Druhá, ako aj dve zdravotné sestry, požiadali o konanie v ich neprítomnosti. "Žiaden výsledok pre mňa nebude dostatočný. Jediným mojim prianím je, aby náš Sebinko žil," dodala Sebastiánova mama.

Rodičia si zmenili aj priezvisko a volajú sa Sebinkovci. Zdravotníčky od začiatku tvrdia, že chybu neurobili. "Bolo veľmi ťažké počúvať, ako sa o neho starali a ako ho monitorovali," vyjadrila sa stará mama Sebastiána, Kaja Očkovská. Aj krajský súd potvrdil to, čo okresný — všetky štyri zdravotníčky sú vinné. "Očakávali sme oslobodzujúci rozsudok vzhľadom na závery znaleckého posudku profesora Šagáta, ktoré vyzneli v prospech mojej klientky," povedal právny zástupca lekárky Ivan Kochanský.

​Všetkým štyrom súd potvrdil dvojročný trest s podmienečným odkladom a trest zákazu vykonávať lekárske povolanie na dobu päť rokov, vysvetlila hovorkyňa Nitrianskeho súdu, Lena Kiradžiev. "Sme rada, že na Slovensku nejaká spravodlivosť existuje," dodala Sebastiánova mama. Rozsudok je právoplatný. Od dnes, 4. septembra, tak už nemôžu pracovať ako lekárky a sestry. Pred vyše siedmimi rokmi chlapčeka hospitalizovali v nemocnici s podozrením na cukrovku. Neskoro si však všimli, že sa mu zhoršil stav. Prestal dýchať, zastavilo sa mu srdce a následne zomrel. "Myslíme si, že takéto rozhodnutia súdu majú prispieť k tomu, aby sa podobné situácie neopakovali," povedal právnik rodičov, Anton Stanek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy