Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Lekári pomohli tínedžerovi vyrovnať chrbát. Použili pri tom nový systém
Zdielať na

Lekári pomohli tínedžerovi vyrovnať chrbát. Použili pri tom nový systém

ŽILINA / Lekári detskej ortopédie žilinskej nemocnice sú známi tým, že sa neboja nových technológií pri náročných operáciách chrbtice. Teraz operovali mladíka z Východného Slovenska systémom, na vývoji ktorého sa sami podieľali. Lukášovi sa snažili vyrovnať jeho prehnutý chrbát.

​Chlapec nemal bolesti

Nie je to zďaleka prvýkrát, čo lekári žilinskej detskej ortopédie operovali novým systémom, ktorý mal vďaka nim slovenskú premiéru. Primár Juraj Popluhár pritom hovorí, že sa nezameriavajú len na jeden typ medicínskej technológie. "My sme na základe toho vykryštalizovali operačné systémy, ktoré sú najkvalitnejšie pre výsledok operácie pre kvalitu života dieťaťa," uviedol primár detskej ortopédie v FNSP Žilina Juraj Popluhár.  A pri tejto operácii pomáhali tínedžerovi, ktorý pochádza z východoslovenskej dediny Soľ. 

"Zistili sme, že sa mu urobil hrb a už sme to začali riešiť," povedala matka operovaného chlapca Martina Pavlová. "Je to ochorenie platničiek, Scheurmannova choroba, známa po celom svete," informoval Popluhár. "Ťažkosti nemal žiadna, len sme videli, že chrbtica je iná, ako u zdravého človeka," dodala Pavlová. "Ak nemal doteraz bolesti, mal šťastie, bola to krátka chvíľa, že keby sa to neodoperovalo, že tie bolesti začnú," povedal Popluhár.

Lekári dali chlapcovi jasnú podmienku

Kým sa však Lukáš dostal na operačný stôl, lekári mu dali jasnú podmienku. Predtým bol totiž extrémne obézny. "My sme povedali, že teba operovať, ale nie pri tej hmotnosti, sa to málokedy vidí, schudol 25 kíl," uviedol Popluhár. Mladý muž už potom mohol podstúpiť operačný zákrok, na vyrovnávanie chrbtice. A to úplne novým systémom, jeho technické vlastnosti boli vylepšené aj na základe dlhoročných skúseností žilinských detských ortopédov. "Samotné implantáty sú vylepšené a samotné nástroje, ktorými sa to zavádza," priblížil Popluhár. "Bol tu pán primár, povedal, že všetko dobre dopadlo, padol mi kameň kameň zo srdca, som šťastná a spokojná," ukončila Pavlová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy