Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Ďatľov lákajú fasády domov. Ornitológ radí, ako sa ich zbaviť
Zdielať na

Ďatľov lákajú fasády domov. Ornitológ radí, ako sa ich zbaviť

PREŠOV / Ďatle sa z lesov sťahujú aj do miest. Lákajú ich fasády domov. V Prešove tieto vtáky budia ľudí na viacerých miestach. Diery vo fasádach sme však našli aj v susednom Sabinove. Zbaviť sa ďatľa však nie je vôbec jednoduché. Ornitológ jednu metódu predsa len má, ale budete si musieť privstať aj niekoľko dní po sebe.

​Za problém môžu vyrúbané staré stromy

​Zvuky ďatľov sa rozliehajú sídliskom najmä skoro ráno. Horšie pre tých, ktorí majú plytký spánok. "To je dráždivé neskutočne, to treba zatvoriť okno," povedala Prešovčanka Maja Čurillová. Zábery sa podarilo nakrútiť Prešovčanke, ktorá v paneláku na sídlisku nielen býva, ale dole má aj svoju prevádzku. Sama sa smeje, že nevie, či ďatľa prilákala vôňa jej donutov alebo fasáda susedov. Známy odborník na operené tvory tvrdí, že určite tá druhá vec. Môžu za to vyrúbané staré stromy, ktoré ďatle obľubujú. Dutý zvuk fasád im ho nahrádza.

Pri odháňaní ďatľa je dôležitá trpezlivosť, tvrdí ornitológ 

"Nemáme vzrastlé stromy, na ktorých by boli suché konáre, teda vysoké stromy zo suchých konárov, kde keď ďateľ drubľuje, vytvára sa rezonancia a ten zvuk sa šíri do okolia. Ďateľ tým dáva vedieť, že toto je moje teritórium, tu mi nelezte. Zvuk tej omietky vydáva taký dosť výrazný dutý tón. Jeho to irituje v tom, že asi vo vnútri je dutina, ktorú keď si vyhĺbim, bude to dobré hniezdo pre samičku." uviedol ornitológ Miroslav Fulín.

Ďateľ už niekoľko mesiacov nedá spávať aj obyvateľom neďaleko centra mesta. Tam mu dokonca padla do oka fasáda na budove riaditeľstva. Obyvatelia panelákov musia vždy na zakrytie dier na fasáde objednávať niekoho na výškové práce. Na odplašenie nepomáhajú ani namaľované či zavesené atrapy. "Dali sme zalepiť všetky diery a robiť nové. Diery urobil na druhý deň, keď sa dal ten plašič," povedala Prešovčanka Mária Feledíková. Skúsený ornitológ však tvrdí, že to chce trpezlivosť a niekoľko dní po sebe si privstať a ďatľa jednoducho odohnať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy